Problém zatopených sklepů v ulici Československé armády a jejím okolí se znovu dostává na přetřes. Je otázkou, zda jej už někdo vyřeší, anebo se za ním opět zavře voda tak, jako se to stalo po minulých senátních volbách v roce 2002.
Již v roce 2001 se lidé z uvedených ulic obrátili na město s peticí, kde žádali, aby radnice začala řešit jejich problém s podmáčenými sklepy. Jakmile přijdou větší deště, nateče lidem do sklepů zapáchající voda. Nezbývá než obout holínky a vyklízet.

Jádro problému znali

Přitom jádro problému bylo jasné už před sedmi lety: jednotná kanalizace, do které jsou svedeny jak splaškové tak i dešťové vody. Správně by kanalizace měla být oddělená. Jednotný systém totiž nestačí odvést veškeré množství vody, které se do kanalizace dostává zvláště při přívalových deštích.
Tehdejší kandidát na senátorské křeslo Stanislav Ludvík navrhl vybudování nové odlehčovací komory, díky níž by kanalizace získala větší spád.
Zástupce Severočeské vodárenské společnosti a.s. Václav Ackermann tehdy slíbil, že SVS bude investorem navrhované úpravy. Upozornil ale, že v roce 2002 provedou monitoring, navrhnou technické řešení, vypracují projekt a realizace bude až následující rok. „Budeme se společně se starostou Petrem Skokanem snažit o maximální urychlení těchto prací,“ sliboval tehdy Stanislav Ludvík.
Problém zatopených sklepů přetrvává.

Opraví kanalizaci i vodovod

Zastupitel Ladislav Záruba letos v březnu požádal starostku Hanu Moudrou, aby prověřila stav řešení problému u Severočeské vodárenské společnosti, protože zatím se nestalo vůbec nic.
V dopise zaslaném starostce představitel SVS sděluje, že ještě letos provedou rekonstrukci kanalizace a vodovodu zároveň. „Stavba je zařazena v investičním plánu roku 2008, právě probíhá výběrové řízení na dodavatele,“ zdůraznil Václav Ackermann.
Vysvětlil zároveň, že Severočeská vodárenská společnost dlouho zvažovala, jaké řešení v tomto případě bude nejvhodnější. „Odkanalizování levobřežní části města je technicky velmi náročné, protože jde o rovinaté území bez možnosti získání většího spádu kanalizačního potrubí.“
Celý problém se zatápěním sklepů v těchto místech je podle Ackermanna v odvádění dešťových vod. „Město by mělo v co největší míře spolupracovat při řešení tohoto stavu. Výrazně by pomohlo vybudování dešťové kanalizace,“ dodává Václav Ackermann.

Nespokojený zastupitel čekal víc

Zastupitel Petr Máška zprávu komentoval: „Záležitost se řeší od roku 2000 a je ostudou, že nám SVS předkládá tento materiál, který říká, že je to problém, který by mělo řešit město. To by se mělo ohradit a dotlačit je k nějaké akci.“
Ladislav Záruba ke zprávě už tak kritický nebyl. „Děkuji vedení města, že dostali z SVS nějakou informaci, s níž se dá pracovat.“