Více než stovka lidí se přišla během prvního pracovního dne letošního roku zaregistrovat na Úřad práce v České Lípě. Očekávaný nápor žadatelů se stal skutečností. „Nárůst počtu žadatelů jsme očekávali, pracujeme v posílené sestavě,“ potvrdila tisková mluvčí úřadu práce Marcela Ottová.

Nápor žadatelů je patrný ve všech pobočkách úřadu práce, nejvíc jich přichází do Nového Boru a České Lípy. Zde úřad práce posílil počty úředníků, kteří žádosti vyřizují.

Očekává se, že do kanceláře v Novém Boru přijde i osm desítek zaměstnanců z Crystalexu. „Těm na konci roku končí smlouvy. Vzhledem k situaci Crystalex také končí pracovní poměry lidem, kteří jsou ve zkušební lhůtě,“ pokračuje mluvčí. Zatím tedy nejde o hromadné propouštění, které by firma musela ohlásit v souvislosti s utlumením své činnosti.

Vedení českolipského úřadu práce také zefektivnilo další postup po registraci nezaměstnaných. „Operativně probíhá skupinové poradenství, kde se naši klienti dozví, jaké jsou jejich povinnosti a možnosti. To běžně probíhá individuálně,“ vysvětlila Marcela Ottová.

Celkově během pátečních úředních hodin zaevidovali ve všech pobočkách úřadu práce přes sto třicet nových nezaměstnaných. „V České Lípě jsme prodloužili páteční úřední hodiny asi o dvacet minut, abychom zaevidovali všechny klienty, kteří přišli. V Novém Boru jsme pracovní dobu prodlužovat nemuseli,“ doplnila Marcela Ottová. Kvůli mrazu, který provází tyto dny, otevírali úřad práce před 8. hodinou, aby lidé nestáli v mrazu.

Další nápor čekají v pondělí a v úterý. „Řada lidí se informovala už před koncem roku, do kdy se musí ohlásit do evidence. Ti, kterým skončil pracovní poměr poslední den v prosinci, se mohou přijít zaevidovat 5. nebo 6. ledna.“

„Půjdu se zaregistrovat v pondělí, myslela jsem, že v pátek nemá úřad práce úřední hodiny,“ řekla Květa Drhalová, která skončila v jedné z českolipských prodejen právě na konci uplynulého roku.

Statistici ještě nevydali konkrétní čísla k nezaměstnanosti, ale obecně se dá shrnout, že počet volných pracovních míst stále klesá a míra nezaměstnanosti se zvyšuje. „Lze očekávat, že Českolipsko po dvaceti měsících prolomí hranici čtyř tisíc osob bez práce,“ dodává tisková mluvčí.
Výhled do nejbližší budoucnosti není příliš optimistický. V Libereckém kraji je více než dvacet tisíc lidí zaměstnáno v automobilovém průmyslu, který postihla světová krize. Proto úřady práce celého kraje spolupracují na přípravě projektu, který si klade za cíl rychle pomoci těm, kteří v důsledku krize přijdou o práci.

Konkrétně bude Úřad práce v České Lípě podporovat rychlé umístění nezaměstnaných na trhu práce formou příspěvků zaměstnavatelům, kteří volná pracovní místa nabídnou. Ředitelka úřadu práce Zdeňka Cibulková upřesňuje, že základní výše příspěvku na částečnou úhradu mzdových nákladů v roce 2008 byla ve výši 9 000 Kč měsíčně. „Pro další období budeme chtít výši příspěvku zachovat i zvýšit,“ ujistila.