ČÍSLO DNE: 390

Tolik hlasovacích kuponů do ankety o Nejúspěšnějšího sportovce Českolipska za rok 2014 poslali letos čtenáři do redakce Deníku. Kteří sportovci se dostanou mezi finalisty a kdo obdržel nejvíce čtenářských hlasů a stane se tak Sportovní hvězdou Deníku, se dozvíme už příští týden. Slavnostní vyhlášení ankety proběhne ve čtvrtek 29. ledna v 18 hodin, kdy se nejlepší sportovci regionu sejdou stejně jako v loňském roce v Městském divadle v Novém Boru. O výsledku ankety rozhodují stejným dílem hlasy čtenářů a pořadatelé.

Kácení v městském parku skončilo

Česká Lípa - Pouhé čtyři dny trvalo zaměstnancům odborné firmy, než vykáceli všechny označené stromy v rámci projektu Revitalizace Městského parku v České Lípě. S kácením začali pracovníci v úterý 13. ledna, hotovo měli již v pátek. Nyní tak tak už zbývá jen odstranit pařezy po vykácených stromech a odvézt veškeré dřevo, které ze stromů zbylo. Jakmile to klimatické podmínky dovolí, začnou pracovníci firmy OK Garden, s.r.o., která má zakázku na starosti, vysazovat v parku nové dřeviny. Celý projekt revitalizace Městského parku by měl být hotov do konce letošního května. V rámci výsadby se nově zasadí celkem 85 vzrostlých stromů, jako jsou jabloně, habry, javory, tisy nebo třešně a také téměř devět set kusů vyšších i nižších kvetoucích i nekvetoucích keřů. Po výsadbě bude povinností firmy se o dřeviny po dva roky starat.

Školy v Boru přivítají 150 prvňáků

Nový Bor - Ředitelé tří novoborských základních škol už znají počet dětí, které po letních prázdninách poprvé zasednou do školní lavice. Ukázaly to zápisy do prvních tříd, které v Novém Boru probíhaly minulý čtvrtek a pátek. K nim přišlo dohromady 155 dětí. Nejvíce z nich přivítají v ZŠ U Lesa, kam jich zamíří 81. Padesát prvňáčků se potom začne učit číst, psát a počítat na Základní škole náměstí Míru. Prázdná nezůstane ani škola v Arnultovicích, její výhodou je především menší kolektiv a možnost individuálního přístupu. Tam se bude vzdělávat v jedné třídě 24 žáků. Počet prvňáků je podle radnice obdobný jako v minulých letech.

Dobrá zpráva pro obyvatele Špičáku

Česká Lípa - Zejména zlepšení složité dopravní situace na největším českolipském sídlišti Špičák má navrhnout studie, kterou nyní pro město zpracovává odborná firma. Aby závěry projektantů opravdu vycházely ze skutečných potřeb obyvatel sídliště, vyzvala radnice obyvatele žijící na Špičáku k vyplnění krátkého dotazníku. Ten poté pomůže firmě s návrhy řešení jednotlivých problémových částí celé oblasti. Dotazník je k dispozici na internetových stránkách města mucl.cz nebo v aktuálním měsíčníku České Lípy.

Zloděj nechal rozsvíceno

Doksy - Škodu za 60 000 korun způsobil neznámý zloděj, který se během noci na pondělí vloupal do rodinného domu v Doksech. Že je něco v nepořádku, poznal osmapadesátiletý majitel už při příjezdu k domu, kam se v pondělí po půlnoci vracel z práce. V domě se svítilo, přestože muž při svém odchodu vše pečlivě pozhasínal. Návštěvu nezvaného hosta následně potvrdily věci vyházené ze skříní a nepořádek po celém domě, jak nenechavec usilovně hledal, co by ukradl. A s prázdnou neodešel. Ve skleničce v kuchyňské lince našel sumu 26 000 Kč v korunách a eurech, odnesl také dvě stě let starý obraz ve stříbrném rámu, dvě motorové pily a tři křovinořezy. Dovnitř se zloděj dostal po rozbití okna ve sklepě. Kdo se do domu vloupal, nyní zjišťují dokští policisté.

Zlatého Ámose za Liberecký kraj vyhlásí v pátek

Liberec, Česká Lípa - Tři ženy se letos utkají v krajském kole ankety Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího učitele. Vítěze za Liberecký kraj budeme znát v pátek 23. ledna, kdy v liberecké iQlandii proběhne regionální kolo. V něm bude mít zastoupení i Česká Lípa. Studenti do letošního ročníku soutěže nominovali Štěpánku Dlouhou ze Soukromé podnikatelské školy, která zde učí účetnictví a podnikovou ekonomiku. Semifinále, kterého se zúčastní vítězové regionálních kol, je plánováno na 5. března 2015. Finále v kongresovém centru hotelu Olšanka v Praze se uskuteční 27. března. Kromě Zlatého Ámose bude již tradičně dětskou porotou zvolen Dětský Ámos a na základě hlasování prostřednictvím SMS také Ámos sympaťák.

Cvikov je krok od rozpočtu. Počítá s rybníkem a sídlištěm

Cvikov - Pokračovat v modernizaci Sokolovny i sídliště, rekonstruovat Cvikovský rybník nebo také obřadní síň v budově městského úřadu. Řadu investic chystá v tomto roce cvikovská radnice. Do dalšího rozvoje města chce investovat více než třináct milionů korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu na rok 2015. Zastupitelé města Cvikova o něm budou jednat na svém příštím veřejném zasedání ve čtvrtek 29. ledna od 16.30 v Multifunkčním centru hotelu Sever. Velkou položkou mezi navrhovanými investicemi je po sídlišti a rybníku také zhotovení inženýrských sítí v ulici Československé armády za bezmála dva miliony korun.

Bezdomovec padl a nehýbal se. Zachránily ho kamery

Česká Lípa - Kamerový systém a jeho pozorná obsluha pomohly minulý týden na hlavní třídě v České Lípě osmapadesátiletému bezdomovci. V místech, kde do třídy Jindřicha z Lipé ústí ulice Prokopa Holého, se hodinu po poledni muž skácel k zemi na přední část těla a zůstal nehybně ležet. „Během okamžiku se na místo dostavila hlídka městské policie k poskytnutí první pomoci. Zraněného muže si následně odvezla k ošetření rychlá záchranná služba," popsal mluvčí českolipské městské policie Antonín Doležal.

Zdroj: Youtube

Zákaz řízení porušil o bezmála rok

Nový Bor - Na další problémy s úřady i policií si tento týden zadělal jednačtyřicetiletý muž z Nového Boru. Policisté jej přistihli při jízdě, aniž by k tomu měl oprávnění. Muž přišel o řidičský průkaz v minulosti zřejmě kvůli spáchání přestupku, řidičského oprávnění měl potom znovu nabýt až letos v září. Lhůtu, po kterou měl zákaz řízení, tak porušil o několik měsíců. Podle policie se dopustil maření úředního výkonu Městského úřadu v Novém Boru, který muži vydal zákaz řízení 2. července 2014. „Policisté mu už sdělili podezření," uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

ZŠ Stružnice zve k zápisu

Stružnice - Individuální přístup k dětem či práci s moderní technikou už na prvním stupni nabízí Základní škola ve Stružnici, která zítra pořádá zápis do první třídy. Rodiče, kteří mají zájem umístit své dítě právě do školy ve Stružnici, sem mohou zavítat během pátku od 8 do 17 hodin. „Přijímat budeme i děti s odloženou školní docházkou a mladší, mimořádně talentované děti," říká ředitelka stružnické školy Lenka Kolstrunková. Škola svým žákům nabízí nejrůznější kroužky, například fotografický, keramický nebo taneční, děti se mohou také učit hrát na flétnu nebo chodit na počítače. Škola pro své žáky pořádá každoročně školu v přírodě, a to za rozumnou cenu. „Cílem celého našeho pedagogického sboru je rozvíjet děti nejen intelektuálně, ale i manuálně a podporovat jejich cílevědomost a zároveň empatii," dodává ředitelka ZŠ Stružnice. K pátečnímu zápisu je nutné donést občanský průkaz zákonného zástupce a také rodný list dítěte.

Pozvánka na jazz

Česká Lípa - Už devátý „Večer s Jazzovou farmou" nabídne dnes v podvečer Základní umělecká škola v České Lípě. Ve velkém sále školy si od 18 hodin zahrají jazzoví teenageři. Domácí Jazzovou farmu, fungující při českolipské ZUŠce tentokrát doprovodí dva orchestry ze sousedního Ústeckého kraje: Big band ZUŠ Teplice a Taneční orchestr ZUŠ z Roudnice nad Labem.

KP futsalu: Reas podruhé v sezoně zvítězil

Česká Lípa - Druhé vítězství v sezoně krajského přeboru vybojovali futsalisté klubu Reas Česká Lípa, kteří porazili liberecký tým TTNF 11:9 a posunuli se na sedmou příčku průběžné tabulky.
Výsledky 11. kola:
Zlej Se(n) Liberec - F.A. Zole Česká Lípa B 14:2 (7:1). Branky: Beneš Jakub 4, Benek Aleš 3, Bína Pavel 2, Soběslav Ondřej 2, Vlastní, Klíma Lukáš, Vodička Ondřej - Lebduška Petr, Válek Martin. Rozhodčí: Pleštil, Šoun M.
Reas Česká Lípa - TTNF Liberec 11:9 (3:1). Branky: Nevrlý Lukáš 6, Kýček Daniel 3, Neuman René, Simmer Jakub - Rumler Štěpán 6, Mečíř Petr 3. Rozhodčí: Nešněra, Milner.
Legnex Jablonec - Démoni Česká Lípa B 8:14 (4:3). Branky: Pařík Libor 3, Sekerák Juraj 2, Vrabec Pavel, Lietava Ondřej, Mätzelt Petr - Demke Lukáš 5, Kaňkovský Karel 3, Antoš David 2, Fulier Miroslav, Michálek Marek, Mikysa Lukáš, Vodrážka Pavel. Rozhodčí: Nagy, Bohatý.
Pampuch Team - Slavia TU Liberec 16:2 (10:0). Branky: Jícha Jakub 7, Bendák Jan 3, Linhart Marek 3, Moravec Dalibor 2, Broschinský Lukáš - Sůra Robert, Beránek Jaroslav. Rozhodčí: Šoun M., Pleštil.

Doškolení trenérů licence „C" bude v únoru

Česká Lípa - Trenérsko-metodická komise oznamuje, že školení a doškolení trenérů licence „C" proběhne ve dnech 27. 2. 1. 3. 2015. Přihlášky, které zájemci již obdrželi a jsou rovněž na webu OFS, zasílejte nejpozději do 20. února na okresní svaz. Poplatky byly stanoveny ve stejné výši jako v loňském roce: školení 1.000,-Kč, a doškolení 500,-Kč, které absolventi uhradí na místě akce. Přesný harmonogram byl zástupcům oddílů také zaslán. Pokud by nebyl o školení či doškolení zájem, OFS bude ihned po skončení termínu přihlášek o případném zrušení akcí informovat.

Všechny oddíly musí mít své Administrátory

Česká Lípa - Okresní fotbalový svaz Česká Lípa upozorňuje, že některé oddíly stále ještě nemají své Administrátory pro projekt (R)EVOLUCE (viz web FAČR). Bez Administrátora nepůjde zrealizovat například ani jeden přestup či hostování a další potřebné administrativní záležitosti. Poznámka: po okrese koluje informace, že je připraven jakýsi program „B" ohledně tohoto projektu. Nejedná se však v žádném případě o to, že byste se novému systému vyhnuli, půjde jen o řešení mimořádných situací, například při bouřce a nemožnosti se napojit po skončení utkání na internet, apod. I v několika málo místech, kde nyní údajně internet na hřišti nemají, se bude zajišťovat technické řešení tak, aby systém celkově fungoval. Proto důrazně žádáme, aby si oddíly co nejrychleji zajistily své administrátory, kteří budou pro svoji práci v klubu patřičně vyškoleni.