Ziskem 53,5 milionu korun skončilo loňské hospodaření novoborské sklářské společnosti Crystalex CZ.  Loni se tržby společnosti zvýšily zhruba o pětinu téměř na 700 milionů korun. ČTK o tom informoval generální ředitel Martin Kubát. Předloni uskutečnila sklárna zakázky za 588 milionů korun a skončila ziskem 43,6 milionu korun.

"Letos počítáme s dalším růstem tržeb na téměř 800 milionů korun, v roce 2014 bychom rádi překročili miliardu," dodal Kubát. Většina produkce sklárny jde podle něj stejně jako v minulosti na export. Nejvíce výrobků míří do Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu. Novoborské sklo kupují i zákazníci v Americe, Evropě, Asii či arabských zemích. "Perspektivním trhem je pro nás Čína, odbyt nám tam strmě roste," poznamenal ředitel.

Crystalex byl největším podnikem skupiny výrobců užitkového skla Bohemia Crystalex Trading, která ještě v roce 2008 zaměstnávala na 5000 lidí. Skupina ale ve stejném roce zkrachovala a rozlehlý novoborský areál a závod v Karolince na podzim roku 2009 získala za 363 milionů korun společnost CBC Invest (dnes Crystalex CZ).

Další desítky milionů musela firma investovat, aby mohla v lednu 2010 zahájit výrobu na prvních dvou automatických linkách, dnes jsou v provozu čtyři. O obnovení ruční výroby skla firma neuvažuje, nedávno zbourala sklářskou pec.

Někdejší závod Crystalexu zaměstnával v Novém Boru, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem kolem 1800 lidí, dnes ve firmě pracuje 500 kmenových zaměstnanců v závodech v Novém Boru a Karolince a několik desítek agenturních pracovníků. Podnik ale počítá s dalším růstem a v příštím roce chce nabrat desítky lidí. "Tolik jako v minulosti už jich ale nikdy nebude," připustil Kubát.

Novoborská sklárna patří k největším světovým producentům užitkového skla. Ze čtyř výrobních linek vychází denně 100.000 sklenic. V budoucnu by se měla výroba zvýšit. Nejprodávanějším vzorem je řada nápojového skla Claudia, která se v Novém Boru vyrábí skoro 40 let.

"Velmi žádaná je hlavně na ruském a arabském trhu, bohatě zdobená zlatem či platinou," řekl Kubát. Vedle tradičních vzorů připravuje sklárna každý rok pro zákazníky i nové řady. O jednoduché moderní sklo je zájem hlavně v Evropě a Americe.