Firma v polovině loňského roku dokončila třetí pánvovou pec a s dalším rozšiřováním výrobních kapacit už nepočítá. V loňském roce zvýšila firma podle předběžných odhadů tržby o desetinu na 870 milionů korun.

Crystalex CZ patří k největším světovým producentům užitkového skla. Firma vznikla na troskách někdejšího sklářského gigantu Crystalex, který na podzim 2008 zkrachoval a na počátku roku 2009 zastavil výrobu. O rok později se ji podařilo obnovit s novým vlastníkem, který areály v Novém Boru a Karolince na Vsetínsku koupil za 362,7 milionu korun. Dalších zhruba 200 milionů korun investovali od té doby vlastníci do obnovení výroby, technologie i do modernizace areálu.

Na nové pánvové peci jsou tři výrobní linky dvě kalíškové a jedna na velké kusy. Kapacita výroby by se díky tomu měla zvýšit o dalších 15 milionů kusů ročně, což představuje zvýšení o 40 procent. „Výroba je teď kapacitně zhruba na úrovni, na jaké byl někdejší Crystalex v roce 2008 před svým krachem," poznamenal ředitel společnosti Martin Kubát. Výroba je však mnohem efektivnější. Na stejný objem skla potřeboval někdejší Crystalex deset linek, dnes jich stačí sedm.

Nábor skončil

Někdejší sklárna před svým krachem zaměstnávala zhruba 1800 pracovníků v Novém Boru, Hostomicích, Karolince a Vrbně pod Pradědem. „Dnes má podnik 650 kmenových zaměstnanců, z toho 140 v Karolince. Zaměstnáváme také asi 130 agenturních pracovníků, což umožňuje pružněji reagovat na výkyvy poptávky a potřeby odbytu," doplnil Kubát. Kvůli nové pánvové peci zaměstnal Crystalex CZ loni dalších 150 lidí, nejen na obsluhu nových linek.

Počet zaměstnanců je už ale podle Kubáta stabilizovaný a s dalším náborem firma nepočítá.