Odborový předák novoborského Crystalexu František Kuric je s tímto rozhodnutím spokojený. Tato firma chtěla koupit sklárnu ve Světlé, nakonec ale zvítězila vyšší nabídka jiného zájemce. Podle všeho mají novoborští skláři naději, že se budou moci brzy vrátit ke své práci.

„Jsem rád, že konečně padlo rozhodnutí,“ předeslal František Kuric. „Podle prvních prohlášení Jiřího Hudery, majitele společnosti Crystal Bohemian Company, tu je zájem o obnovení výroby a v první fázi počítá s pěti sty lidmi,“ doplnil odborový předák.

DALŠÍ ČLÁNKY O CRYSTALEXU NALEZNETE V PRAVÉM SLOUPCI

Věřitelský výbor si ve středu odpoledne pozval šest zájemců, kteří předložili nejvyšší nabídky. Ti znovu předali obálky se sumami, které hodlají za Crystalex zaplatit. Nakonec se ani nelicitovalo, Jiří Hudera nabídl cenu téměř 380 milionů korun, nikdo vyšší částku nedal, takže věřitelský výbor přiklepl sklárnu jemu.

Jiří Hudera, respektive jeho společnost CBC, usilovala o koupi sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Tam ale v závěrečné licitaci neuspěla.

Dalibor Hlaváč z poradenské firmy Deloitte Advisory vysvětli postup, který bude následovat: samotný převod bude záležet na zaplacení kupní ceny. Zde je lhůta dvaceti dnů od oznámení vítěze. Následovat bude podpis kupní smlouvy, nabytí její účinnosti a předání majetku. „Odhaduji, že k předání společnosti dojde koncem září nebo počátkem října,“ doplnil Dalibor Hlaváč.

Do problémů se dostal Crystalex vloni v září, kdy na něj byla vyhlášená insolvence. Tehdy běžela výroba a majitelé firmy deklarovali dohodu s věřitelskými bankami, že co sklárna vydělá, vloží do dalšího financování produkce. Na konci prosince ale věřitelské banky stáhly z účtů všechny peníze a firma neměla ani na výrobu ani na mzdy. O práci tu přišlo třináct se lidí. To ovlivnilo míru nezaměstnanosti na Novoborsku nebývalým způsobem, dnes přesahuje osmnáct procent.

Cena se neuvěřitelně vyšplhala

Obrovským překvapením středeční licitace byla cena za sklady v německém Selbu. Věřitelský výbor chtěl dát možnost, aby je koupil nabyvatel Crystalexu. Při licitaci se ale cena zvedla ze sdmnácti milionů na devadesát čtyři. Tato část připadla zájemci z Německa.

Banky, kterým skupina BCT dluží, mohou být spokojené. Z prodeje získaly maximum.

I o ceně za samotný Crystalex se dá hovořit jako o překvapivé. V roce 1997 bývalí majitelé Květ a Souček zaplatili za deset závodů, které měly sklady nadité zbožím, 290 milionů korun.