Základním kritériem pro výběr Čtenáře roku bývá počet výpůjček konkrétního čtenáře za uplynulý rok, celková návštěvnost, ale také účast na aktivitách knihovny. „Letos jsme chtěli ocenit nejlepšího čtenáře roku - tátu. Ti svým dětem totiž málo čtou, většinou jsou to maminky nebo babičky. Přitom platí, že děti, kterým četli tátové, mají velmi pozitivní vztah ke čtení," řekla ředitelka českolipské knihovny Dana Kroulíková.

„Dovolili jsme si prozkoumat naše statistiky, promyslet, koho tu často vídáme a vyšlo nám, že tu máme několik čtenářů, kteří se titulem čtenář roku 2015 mohou pyšnit a mohou být nositeli titulu Nejlepší čtenář je táta Čtenář roku 2015," vysvětlila ředitelka knihovny.

Vítězní tátové přezvali ceny v úvodu čtvrtečního zábavného pořadu ilustrátora dětských knih Adolfa Dudka. Kromě Jiřího Krause, který získal nominaci a pozvání do krajského kola, titul převzali také Jaroslav Janovský a Ondřej Urban. Krajské kolo se uskuteční příští sobotu v Liberci.

Čtenáře roku vyhlásila knihovna už popáté v rámci Března – měsíce čtenářů. V roce 2011 bylo soutěžním kritériem množství vypůjčených knih za rok 2010 a čtenářkou roku 2011 byla vyhlášena paní Světla Půčková, která si v roce 2010 vypůjčila 537 knih. V roce 2012 byla ústředním kritériem délka členství v knihovně a knihovna tak ocenila nejvěrnější čtenáře. Titul Čtenář roku 2012 získala Linda Nyklová, která je čtenářkou českolipské knihovny od roku 1948!

V roce 2013 se čtenář roku vybíral z řad dětských uživatelů. „Hledali jsme dětského čtenáře, který nejen hodně čte, ale do knihovny také často chodí, účastní se různých akcí a soutěží, které knihovna pořádá. A stal se jím Pavel Uhlíř, který si v roce 2012 půjčil 120 knih, a který je v knihovně opravdu jako doma," uvedla Dana Kroulíková.

V loňském roce se ocenění dočkala čtenářská rodina, která pravidelně dochází do knihovny, jednotliví rodinní příslušníci si pravidelně půjčují knihy a účastní se akcí. Titul Čtenářská rodina získala rodina Pröllerova, která měla za tehdy uplynulý rok na kontě 315 výpůjček a také se hojně účastní různých projektů a akcí českolipské knihovny.