Do výstavby nových i oprav stávajících tras pro cyklisty se budou moci pustit obce v Libereckém kraji. Na projekty v oblasti cyklodopravy získaly od hejtmanství téměř dva miliony korun.

V Brništi na Českolipsku chtějí propojit novou trasou dvě stávající, cyklostezku Svaté Zdislavy a Zelenou cyklomagistrálu Ploučnice. Studii o jejím vzniku částečně zaplatí ze čtvrtmilionové dotace od Libereckého kraje. Cílem je odklonit cyklisty z frekventovaných silnic mezi dvěma velkými městy.

Dopravně preventivní projekt probíhá napříč Libereckým krajem. Minulý týden vyrazili policisté na cyklostezku do Manušic.
Policisté se zaměřili na cyklisty. Jejich nehod přibývá

„Budoucí cyklomagistrálou Panenského potoka spojíme Mimoň a Jablonné v Podještědí,“ říká starosta Brniště Ivan Pastorek. Kudy přesně povede a kdy bude dokončena, ale zatím není jasné. „Jsme úplně na začátku. Studie by měla být hotová do konce října příštího roku, teprve pak budeme vědět víc,“ dodává Pastorek.

Smíšená stezka pomůže překonat cyklistům i nový kruhový objezd u Stráže pod Ralskem a navede je na silnici do Dubnice. „Stometrový úsek přispěje k větší bezpečnosti kolařů. V budoucnu bychom rádi prodloužili cyklostezku až do obce,“ popisuje starostka Dubnice Jarmila Čmugrová. Stavba má začít v srpnu, první cyklisté tudy projedou až na jaře.

Českolipští medailisté ze závodu v Hodkovicích nad Mohelkou: zleva Marek Ježdík, Pavel Veselý, Michaela Makovcová a Josef Semerád.
Úvod sezony přinesl cyklistům klubu MS Auto stupně vítězů

Cyklisté se dočkají také propojení Jablonce nad Nisou s odbočkou k obci Rádlo. Stezka povede podél silnice I/65, kterou Ředitelství silnic a dálnic loni rozšířilo na tři jízdní pruhy a kolaři na ni nesmějí. „V minulosti zde docházelo ke kolizím osobních a nákladních vozidel s cyklisty,“ upozorňuje náměstek hejtmana Marek Pieter.

Silnice první třídy v současné době nemá dostatečně široké zpevněné krajnice, kde by se cyklista mohl v případě potřeby bezpečně vyhnout. „Obec Rádlo na základě podnětů silničních cyklistů z řad veřejnosti a i organizované cyklistiky proto podala žádost o zřízení nové asfaltové vrstvy vozovky na části úseku cyklostezky,“ vysvětluje Marek Pieter.

Tomáš Klus.
Rozmarné léto míří k Máchovu jezeru

Liberecký kraj za cykloprojekty proinvestuje do roku 2019 celkem deset milionů korun. Mezi další plánované stavby patří například prodloužení cyklostezky Svaté Zdislavy až do Cvikova nebo výstavba cyklotrasy mezi Novým Borem a Českou Lípou.

Marek Jungwirth