Celá magistrála v budoucnu povede až do Bílého Kostela nad Nisou, odkud se napojí na mezinárodní trasu k našim německým sousedům.

Cyklisté, in-line bruslaři, běžci i běžní turisté cestou minou i města Cvikov a Jablonné v Podještědí.

„Jsem rád, že Lesy ČR vyšly vstříc a vybudují části na svých pozemcích. Jablonné a další města a obce se budou snažit dovybudovat ten zbytek," říká starosta Jablonného v Podještědí Jiří Rýdl s tím, že projekt se v Bílém Kostele napojí na mezinárodní stezku Odra-Nisa a z Boru do České Lípy je naplánovaná propojka s budovanou cestou podél řeky Ploučnice. Po spojení s touto budovanou cyklostezkou, která povede k děčínské křižovatce s mezinárodní trasou podél Labe, vznikne komplexní dopravní struktura.

Bezpečí a služby

„Hlavním smyslem je to, aby cyklisté, kteří se pohybují podél komunikací první třídy, mohli bezpečně jezdit mimo silnice, na kterých je to v podstatě o život," podotýká Jiří Rýdl.

Cyklostezky přispějí i lokální ekonomice. Na konci nejnovějšího úseku je ve směru do Svoru táhlé stoupání a poblíž se nachází pohostinství, které mnozí jistě rádi využijí pro zahnání žízně. „Na dokončení cyklostezky se těšíme, pro nás to bude určitě velký přínos. Doufám, že i naši eventuálně budoucí hosté s námi budou spokojeni," říká provozovatelka svorské Hospody na Kopečku Judita Hladová.

Na některých místech je nový hladký asfalt položený na bývalé silnici, která je úzkým pruhem lesa oddělená od paralelního hlavního tahu I/9.

Na některých místech je spojená s krátkými odpočívadly, která rádi využívají prodavači všemožných plodů. V době reportáže žádný z prodejců nebyl v dohledu, a tak jsme se na možnost získat díky nové trase více zákazníků zeptali službu konající kněžky lásky. „Nevím, co bude, já tu jen čekám na jednoho pána," zněla její všeříkající odpověď.

Cyklostezku Lesy ČR nevybudovaly jen na místě nepoužívané silnice. V některých úsecích musel ustoupit les.

„Myslím si, že to není úplně citlivě udělané, je tam vykácený šílený kus lesa. Nám, jakožto Lužickému horskému spolku, se to nelíbí," říká předseda občanského sdružení Lužický horský spolek Michal Kosina.