Tisíce lidí, včetně zahraničních návštěvníků, přilákal o víkendu na Novoborsko festival Meet Czech Design, ale také tradiční Sklářské slavnosti.

Festival se blýskl účastí a workshopy špičkových českých designérů, o které byl obrovský zájem. Ve švech tak praskalo například sklářské studio Anežka, kam se lidé přišli podívat na Bořka Šípka i skalické Studio TGK, kde po dva dny „vyučoval" spékání skla architekt a herec David Vávra.

Obrovskou návštěvnost zaznamenaly také dvě páteční mimořádné akce: vernisáž výstavy 20 let Ajeta ve Sklářském muzeu v Novém Boru a vernisáž výstavy designérů Larse Kempera a Petera Olaha v Ajeto Glass Museu.

Kolem dvou tisíc lidí se přišlo bavit v sobotu, v hlavní den Sklářských slavností, na novoborské náměstí. To už v pátek zaplnily stany, kde bylo možné si vyzkoušet jednotlivé sklářské techniky, ale i tradiční sklářský trh.

Odpoledne bavil publikum Josef Alois Náhlovský s kapelou Kozí bobky, jejíž členové jsou novoborští Josef Čičman a Petr Jandač. Rockovou náladu rozjeli Optimik II se zpěvákem Víťou Svobodou. Vrcholem večera byl koncert Skupiny Lake Malawi s frontmanem populární třinecké sestavy Charlie Straight Albertem Černým.

David Vávra učil „spékání" na festivalu designuSkalice u České Lípy - Byl pátek třináctého a všude okolo jen samé barevné střepy. Tentokrát to ale se smůlou a neštěstím nemělo nic společného. Naopak, byla to dobrá zábava. V prostorách sklářského studia TGK ve Skalici u České Lípy právě probíhal workshop s architektem, hercem a básníkem Davidem Vávrou.
Je třeba dodat, že to byl unikátní workshop. Všichni ostatní významní VIP hosté designového festivalu Meet Czech Design, jehož hostitelem byl Nový Bor a sklárny v okolí, totiž pracovali se sklem sami a veřejnost je mohla pouze se zaujetím sledovat. „Sklepák" Vávra má jiný přístup: trvá na tom, že účastníci jeho školení si musí práci se sklem vlastnoručně vyzkoušet.
V prostorách sklářského studia TGK ve Skalici u České Lípy probíhal od pátku workshop s architektem, hercem a básníkem Davidem Vávrou.Nejdříve ale trochu teorie. Tu jsme od známého architekta dostali tak hezky „podomácku". Usedli jsme v kruhu kolem něj jako v obýváku na návštěvě a poslouchali vyprávění o zhruba osmileté spolupráci se skalickou firmou TGK, s níž vytváří fusingové stěny (ze spékaného skla) do architektury.
Na televizní obrazovce Vávra společně se svým přítelem Jaroslavem Šváchou, zakladatelem a majitelem sklárny TGK, promítal a ukazoval, co už se jim společně povedlo dokončit. „Například dostavba kostela v Modřanech, muzeum Emila Holuba v Holicích, bytový dům ve Vrchlabí, městská knihovna v Hradci Králové, řada soukromých interierů a vil. Tato spolupráce je vzájemně inspirativní a přináší nám radost," vypráví Vávra.
Po teorii následovala praxe. Architekt ukazoval, jak řezat jednotlivé skleněné střepy, jak je oddělit, vysvětlil, jak postupovat dál. Sám přitom pracoval na vlastních dílech. „Co to bude, až to bude?," ptá se ho vedle stojící „studentka". „Co myslíte?," nadechuje se Vávra. A směje se tomu, jak slečna postupně odhaluje, že se jedná o den a noc.
Festival přilákal do Nového Boru také zahraniční návštěvníky. V TGK občas zazněla konverzace v angličtině.
Plný ochoz měla ve stejnou chvíli také huť sklárny Ajeto v Lindavě, kde začala jako první pracovat Liběna Rochová. Se sklářským týmem Ajeta připravovala šperky „v nadživotní velikosti". „Budou to šperky pro paní Gulliverovou," vysvětlovala publiku.
Zatímco tvořila, do Lindavy přijíela další VIP osobnost, módní návrhářka Blanka Matragi, která si nad rámec programu přidala práci na huti i na páteční odpoledne.