Dětský domov Jablonném v Podještědí přes prázdniny opustí asi dvacítka dětí. Přestože některé z nich následný návrat do domova nesnášejí příliš dobře, jiné východisko často neexistuje. „Nedávno jsme jednali s tatínkem, který si své děti chtěl vzít natrvalo. Bohužel jeho životní podmínky zatím nejsou takové, aby mohlo dojít k navrácení dětí do jeho péče,“ popsal jeden z případů ředitel domova Vlastimil Faltýnek.
V Jablonném však žádné z dětí příliš nepobude, letní měsíce mají nabité tábory. Vyrazí do Doks, do Stráže pod Ralskem, Hamru na Jezeře, na Královku či do Lázní Libverda. Na jednom z pobytů se potká několik dětských domovů z Českolipska. Odstartují společný celoroční projekt, v rámci kterého se děti budou zdokonalovat v angličtině a dalších předmětech.
Chybět zde nebude ani domov z České Lípy, odkud děti letos vyrážejí také na mezinárodní tábor s názvem Hudbou k přátelství, do Starého Hraběcího či na výlet do hlavního města, kde navštíví nejen památky, ale také představení Národního divadla.
Brigáda nesmí chybět
Ty, kterým již bylo osmnáct let, také čekají letní brigády. „Většinu vydělaných peněz dají na stavební spoření, které jsme pro každé ze starších děti zařídili. Jednoho chlapce například přijali na vysokou školu, tak si za peníze z brigády koupí notebook, který ke studiu potřebuje,“ uvedl Karel Heller, ředitel Dětského domova v České Lípě.