Nesplácet dluhy je cesta k exekuci. A právě tam se žene každý pátý z nás. Pětina obyvatel v Česku totiž nesplácí své dluhy včas. K řešení své špatné finanční situace mohou nově obyvatelé Nového Boru využít bezplatnou dluhovou poradnu, která je od ledna součástí novoborské organizace Rodina v centru.

Alarmující čísla

„Zadluženost je závažným problémem i obyvatel Nového Boru a okolí. To potvrzuje i alarmující skutečnost, že podle exekuční mapy v současnosti žije v Novém Boru 1 220 osob v exekuci, což je téměř dvanáct procent všech obyvatel starších 15 let,“ uvedla ředitelka Rodiny v centru Petra Vlčková. Navíc je půjčení peněz v Čechách tak snadné, že lidé často zapomínají na rizika s tím spojená.

Individuální dluhové poradenství a besedy zdarma mohou obyvatelé využít díky projektu s názvem „S rodinou proti dluhům“, který Rodina v centru připravila ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a ze státního rozpočtu České republiky. Za dobu jeho trvání, což jsou tři roky, by některou z jeho aktivit mělo využít 250 různých osob z Nového Boru.

Novoborští obyvatelé se mohou písemně či telefonicky obrátit hned na dvě pracovnice Rodiny v centru, které sídlí v Novém Boru v Nemocniční ulici.

Dluhy Českolipanů

Stejná služba funguje pod organizací ADRA i v České Lípě. „Během loňského roku do centra zavítalo pro radu 76 klientů. Je to o třináct více než v předcházejícím roce,“ sdělil loni Petr Máška, vedoucí českolipské pobočky ADRA. Možnost zdarma se poradit ohledně zadluženosti lidé vítají. Za dluhové poradenství se jinak platí i desetitisíce.

S dlužníky mají problém i města. V České Lípě občané na poplatcích městu dluží více než 64 milionů korun. Dluhy lidí v posledních letech navíc rostou. Zatímco v roce 2014 dlužili občané městu na pokutách zhruba 27 milionů, loni to bylo něco přes 29 milionů.