Krizi s nedostatkem lékařů, která na začátku roku vyvrcholila zrušením operací, má snad českolipská chirurgie definitivně za sebou. Nemocnici s poliklinikou posílí během srpna a září jedenáct nových lékařů, nejvíc nových posil nastoupí právě na chirurgii.

„Další tři lékaři posílí dětské oddělení, dva oddělení radiodiagnostiky, které má zároveň nového primáře, a jedna lékařka rozšíří řady gynekologicko-porodnického oddělení a jedna ARO,“ upřesnil ředitel pro zdravotní obory Lubor Picmaus.

S nedostatkem lékařů se českolipská nemocnice potýká dlouhodobě, stejně jako řada dalších menších nemocnic v republice. Kromě dalších lékařů by potřebovala zhruba dvě desítky sester a ošetřovatelů.

Letos pomohlo především navýšení náborového příspěvku. Pro vybrané nelékařské profese je připraven náborový příspěvek ve výši 30 000 korun, lékaři získají 100 000 korun. „Zároveň jsme rozvolnili podmínky pro čerpání tohoto příspěvku,“ upřesňuje personální ředitelka nemocnice Pavlína Simmerová. Od loňského roku mohou studenti lékařských i nelékařských oborů získat stipendia, hrazené vzdělávání nabízí českolipská nemocnice bez kvalifikační dohody.

Motivovat zejména mladé lékaře, aby svou praxi vykonávali v České Lípě, bude mít za úkol také nový dotační program, který na příští rok připravuje město. „Chceme, aby v České Lípě byla poskytována kvalitní péče a byla dostupná pro všechny Českolipany a spádové obce,“ říká starostka České Lípy Romana Žatecká. Další pomoc od radnice směřuje do oblasti bydlení, kdy jsou nyní pro nemocniční personál k dispozici čtyři byty.