NEDOSTATEK NOVÝCH ČLENŮ

Vyloženě krizí netrpí, za nové členy by však byli rádi. Tak momentálně vypadá nálada napříč sbory dobrovolných hasičů na Českolipsku. „Mladí se mezi hasiče moc nehrnou. Věnují se raději počítačům, ti starší pak hospodě. Noví členové se opravdu těžko shánějí,“ stýská si jeden na vlastní žádost nejmenovaný velitel dobrovolných hasičů.

Dnes, tedy 1. srpna, krátce před třetí hodinou odpolední vypukl požár v části obce Stružinec na Semilsku.
FOTO: K požáru pole vyjelo 5 jednotek hasičů

Možný důvod? Je to zadarmo

Jinde si to vysvětlují nulovým finančním přínosem. „Zájemci se nehrnou, protože to je zadarmo. Běžně se stává, že člen jednotky jde po zásahu do práce nebo se musí nechat odvézt v průběhu zásahu domů, aby mohl odjet na směnu. Zaměstnavatel by mu jinak dělal kvůli hasičům problémy,“ říká velitel jednotky v Doksech Josef Pavinský.

Mladá krev

Jedním z řešení jsou mládežnické organizace. „Jelikož máme i mládežnický kolektiv, daří se nám prozatím doplňovat stav ze svých vlastních řad,“ popisuje Jana Jonášová, dobrovolnice z Nového Oldřichova. Podobně to mají i v Kamenickém Šenově. „V letošním roce nám dospěl jeden člen, který se u nás od svých patnácti let připravoval na činnost v jednotce, a snad se najdou i další,“ doufá velitel šenovské jednotky Aleš Vičan.

Den dobrovolných hasičů v Brništi.
FOTO, VIDEO: Dobrovolní hasiči předvedli, co umí

S nedostatkem zájemců nebojují jen na Českolipsku. Například město Plzeň spustilo v minulém roce rozsáhlou kampaň, která má pomoci doplnit stavy dobrovolnických jednotek.

Přihlásit se mohou i ženy

Většina českolipských dobrovolných sborů do svých řad shání muže. „Nabíráme pouze muže, naše hasičská zbrojnice technicky neumožňuje mít v jednotce ženy,“ říká velitel hasičů v Kamenickém Šenově Aleš Vičan. Není to však podmínkou, například v Doksech se ženy u sboru osvědčily. „Jsou tam jistá omezení, ale my máme ve sboru ženy dvě. Obě zvládají posttraumatickou péči zejména u dopravních nehod kde jsou účastníky i děti. Mají kurz první pomoci a obě jsou nositelky dýchací techniky,“ říká velitel dokeského sboru