Před padesáti lety přijel do Doks tehdy ještě ne příliš známý architekt Karel Hubáček, aby zkontroloval, jak probíhá stavba kina, které tu projektoval.

„Hrozně se přitom rozčílil kvůli tomu, jakým způsobem tu dělníci pokládali podlahy. V tom rozčilení si na okno položil projektovou dokumentaci k vysílači na Ještědu, na kterém už v té době pracoval. Jenže pak na ni zapomněl a odjel," popisuje unikátní historku Josef Leurich, který se o dokské kino desítky let staral a byl i u jeho vzniku.

Jubilejní půlstoletí

Architekt Hubáček se tehdy asi po dvou týdnech do Doks vrátil a byl šťastný, že se projekt vysílače na Ještědu neztratil. „To mi spadl kámen ze srdce, že se to našlo a že to nikdo nezcizil," řekl s úlevou Leurichovi.

Hubáček, kterého Ještěd později proslavil po celém světě, dal kinu v Doksech unikátní tvář v alpském stylu a posadil ho atypicky do svahu. Hubáčkovo dokské kino Máj oslaví příští rok padesát let své existence a k jubileu dostane velký dárek: na etapy by měla začít jeho postupná rekonstrukce, která by měla stát přes 11 milionů korun.

„Jejím hlavním cílem je snížení energetické náročnosti budovy," představil záměr na jednání dokských zastupitelů Jiří Samšiňák, vedoucí odboru rozvoje a majetku města. Podle něj by rekonstrukce měla probíhat ve čtyřech hlavních etapách. „V první z nich by se měla vyměnit střecha a udělat zateplení budovy, ve druhé se udělá nová elektroinstalace, ve třetí etapě by mělo dojít na prostorové úpravy v objektu a nakonec přijde rekonstrukce interiéru," popsal Samšiňák.

Digitalizace už je

Až na některé výjimky je v kině všechno původní, tedy z roku 1963. Například právě elektroinstalace je padesát let stará. Interiér prošel částečnou obměnou v roce 1984, tehdy také z popudu architekta Hubáčka. Novinkou v kině je plynový kotel a digitalizované promítací zařízení.

Rekonstrukce kina Máj by měla vést ještě k jedné důležité věci. Dlouhou dobu jednoúčelová stavba by nově měla vytvořit podmínky, aby se z ní stalo multifunkční kulturní středisko.

„Už teď tu kromě promítání pořádáme i koncerty nebo divadelní představení. Potřebovali bychom ale například větší prostor na jevišti a lepší zázemí pro účinkující," říká Miloslav Lomič, který program v dokském kině Máj připravuje. Plánovaná rekonstrukce by měla jeho přání vyřešit.

Původně „stodola"

Kino se mělo v Doksech stavět už v padesátých letech společně s dnešní budovou základní školy. Jenže kvůli problémům se spodní vodou se stavba odložila.

„Jen díky tomuto odkladu se k projektu kina dostal architekt Hubáček. Původní projekt předělal a využil svahu, ve kterém kino stojí. Takže z prachobyčejné budovy typu stodola udělal architektonický skvost Doks," tvrdí Josef Leurich.