Téměř dva roky trvalo, než se Doksy rozhodly, zdali si od Libereckého kraje nechat svěřit do vlastnictví místní zámek. Po dvou letech od převzetí památky se ukazuje, že to smysl mělo. Vedení města se daří zámek držet na nohou díky krajským, státním i evropským dotacím.

„Při diskuzích, zda zámek od kraje převzít či nepřevzít, jsme také hodně brali v potaz jeho financování, především pak náklady na rekonstrukci, která je pro jeho využívání i záchranu nezbytná," popsala starostka Doks Eva Burešová. Podle ní se městu tento nelehký úkol povedl. Především na opravu zámku získalo již několik dotací v hodnotě přes 45 milionů korun.

Pro děti i dospělé je novinkou strašidelný labyrint a zpřístupněný okruh v přízemí západního křídla. V příštím roce by se mělo návštěvníkům otevřít i první patro. Navíc brzy začne rozsáhlá rekonstrukce, při které by mělo v zámku vzniknout infocentrum, prohlídkový okruh a další vyžití pro místní i turisty. V těchto dnech probíhají restaurátorské práce u severního vstupu do zámku.

Ačkoliv vnitřní prostory nejsou zdaleka hotové, radnice si připravila již od tohoto víkendu pro veřejnost několik kulturních akcí v zahradách zámku.

Akce v červenci v zámecké zahradě

1. července 15:00 - Jazz Memories
První ročník open jazz festivalu s mezinárodní účastí představí špičky tradičního jazzu, dixielandu a swingu. Na programu je téměř devět hodin muziky.

7. července 16:00 - Rock´sy Doksy
Tradiční třetí ročník hudebního festivalu. Připraveno je celkem šest kapel.

11. července 20:00 - Bylo nás pět
Druhý ročník divadelního představení pod širým nebem, hrát se bude Bylo nás pět.

15. července 18:00 - Xavier Baumaxa
Folkovový večer na zámeckém nádvoří v Doksech. Vystoupí Xavier Baumax, Eva Henychová, Tchei Chan, Slávek Janoušek a skupina Těla.