Tak rozhodli dokští zastupitelé na mimořádném úterním jednání. S podmínkami smlouvy, kterou připravili právníci kraje, souhlasilo devět zastupitelů, pět jich bylo proti.

Je to další krok k tomu, aby o osudu zámku v centru města rozhodovala radnice. O samotném převodu historické budovy budou zastupitelé rozhodovat v červnu, kdy projednají také objemovou studii využitelnosti zámku.

„Předmětem jednání byly opravdu jen podmínky darovací smlouvy, nikoliv rozhodnutí, zda si zámek do správy vezmeme či nikoliv. Schválit podmínky převodu bylo důležité, protože nyní smlouvu čeká zdlouhavý proces schvalování v různých orgánech kraje; ty budou projednávat již pro nás akceptovatelné podmínky," řekla Deníku starostka Doks Eva Burešová.

Podle ní by se díky včasnému schválení darovací smlouvy nemělo stát, že zastupitelé budou v červnu nad podmínkami převodu váhat. „V současné době už existují jen dvě cesty zámek ano, nebo ne. Vše mezi tím bych mohla považovat za výmluvy z odpovědnosti za to nebo ono rozhodnutí," tvrdí Burešová.

Část zámku pro veřejenost

Nejdůležitější podmínku smlouvy je podle starostky závazek, že převážnou část zámku bude město využívat k veřejně prospěšným účelům.

„To by naplňoval návrh studie, která v zámku předpokládá informační centrum, multifunkční kulturní sál, prohlídkový okruh nebo výstavní prostory," říká starostka Doks Eva Burešová.

Darovací smlouva podle ní rovněž podmiňuje, že výše zmíněné uvede radnice do provozu do deseti let od převodu. A co víc, minimálně dalších patnáct let bude veřejně prospěšné prostory provozovat.

„V případě, že tuto podmínku porušíme, zaplatíme kraji účetní hodnotu 18 milionů korun," tvrdí Burešová s tím, že podmínka se vztahuje pouze na tu část zámku, která byla k veřejně prospěšným účelům vyčleněna.

„To je prostřední a východní křídlo a část parku," říká s tím, že ostatní nemovitosti v areálu a část parku, kterou nyní využívá českolipská SŠ Lužická, budou převedeny bez podmínek.

„Možná se mohou podmínky darovací smlouvy zdát přísné, ale musíme si uvědomit, že i kraj musí odůvodnit fakt, že hodnotnou nemovitost místo prodeje bezúplatně převádí," dodává starostka.