Trpký osud památky. Ti, kterým nyní patří, ji už nechtějí, druzí váhají, zda si takové břemeno mohou dovolit. To je příběh barokního kostela svatého Vojtěcha v Kruhu u Doks. Zastupitelé od Máchova jezera se v listopadu neshodli, zda objekt bezplatně převezmou do svého majetku od Biskupství litoměřického. Rozhodnutí odložili a případem kostela se budou znovu zabývat.

Z pohledu kostela je přitom město Doksy hlavním zájemcem. Zdejší radnice totiž od roku 2006 posílala na jeho postupné opravy padesát tisíc ročně. Díky tomu a díky dotacím se už opravila střecha nebo většina pláště kostela.

„Neumím si představit, že jsme tam šest let dávali peníze a teď bychom od toho odešli. To mi přijde nedůstojné," argumentoval na jednání zastupitelů v Doksech místostarosta Karel Kapoun.

Mrtvý majetek

Právě dokský místostarosta možný převod památky postavené v letech 1723 až 1724 předjednal ve spolupráci s občanským sdružením Drobné památky severních Čech a zástupci biskupství.

„Církev dala na vědomí, že se dál bude starat pouze o majetek, který je takzvaně živý. Tam, kde se nekonají bohoslužby a nejsou věřící, kde je to mrtvé, tak tento majetek nabídnou veřejnosti, zda by měla zájem a možnosti ho převzít," vysvětloval Karel Kapoun. Podle něj takovou nabídku od biskupství dostalo i město Doksy v případě kostela v Kruhu.

Místostarostu ještě doplnil také Michal Panáček ze Sdružení drobné památky severních Čech. „Církev nejenže už nechce kostel dál využívat, ale nechce na něj ani dále čerpat dotace. Zbývají ještě opravy interiéru kostela, církev to ale v podstatě úplně zastavila," upozornil památkář.

Zejména opozičním zastupitelům v Doksech se ale možnost převodu kostela do majetku města Doksy nezamlouvala.

Vadilo jim například, že nejsou konkrétně vyčíslené částky, kolik by stály další opravy a jak moc to zatíží rozpočet města. Zastupitelé proto nakonec odsouhlasili, že rozhodnutí odloží. O kostelu sv. Vojtěcha by měli znovu jednat.

Deník požádal v této věci také o stanovisko Biskupství litoměřické. Po více než týdnu ale jejich vyjádření nebylo k dispozici s tím, že odpovědi jsou časově náročné.