Malé obce na Českolipsku mají často problém získat krajské dotace o které žádají. Daleko přístupnější jsou pro ně peníze z různých ministerstev.
Jedním z mnoha příkladů je obec Mařenice, která za poslední dva roky nezískala od libereckého kraje ani korunu. „Žádali jsem kraj o dotaci na opravu radnice nebo na prořezání stromů. Ani s jednou žádostí jsme však neuspěli,“ sdělil mařenický starosta Petr Tlustý.
„Oproti tomu se nám podařilo získat nemalé finanční prostředky z různých ministerstev,“ dodává. Mařenice například za 3,1 milionu z ministerstva životního prostředí zrekultivovali v roce 2003 černou skládku, za půl druhého milionu od ministerstva pro místní rozvoj postavili o rok později sociální byty a šedesáti tisícovou dotaci z ministerstva obrany využili na opravu pomníku věnovaného vojákům padlých v první světové válce.
„O dotace žádáme všude, kde je to jen trochu možné. Stojí nás to mnoho úsilí, ale i peněz. Někdy s žádostmi uspějeme a někdy ne, což je pochopitelné. Za poslední dva roky máme ale co se týká krajských dotací půst,“ stěžuje si Petr Tlustý.
„Doufám, že po hubených letech přijde lepší období a podaří se nám nějakou tu korunu už v letošním roce od kraje získat,“ dodává na závěr s tím, že ministerstva a kraj nejsou jediným možným zdrojem peněz pro malé obce. V současné době zkouší mnohé českolipské obce i možnost získání dotací z různých evropských fondů a ani Mařenice nejsou výjimkou.
Ve spolupráci s Euroregionem Nisa požádali Evropskou unii o finanční podporu při opravě kaple na kopci Kalvárie, jejíž výstavba se datuje okolo roku 1681, a která je v současné době v desolátním stavu. Souběžně s touto dotací se ve stejném Programu pro rozvoj venkova snaží získat peníze také na opravu místní komunikace z Horní Světlé přes Myslivny směrem k turistickému přechodu do Německa, která už je také ve velmi špatném stavu a rekonstrukci vyžaduje.
Jak je to s přidělování krajských dotací malým obcím jsme se zeptali náměstka hejtmana Libereckého kraje pro ekonomiku Karla Dolejše.
„Jsou dva základní programy, ze kterých Liberecký kraj rozděluje malým obcím peníze. Za prvé je to Program na rozvoj venkova a za druhé program DIA, což znamená drobné investiční akce,“ vysvětluje Karel Dolejš.
„Z prvního jmenovaného programu uspokojí kraj téměř všechny žadatele. Není však bezedný a tak požadované finanční prostředky obce většinou nedostanou všechny. Musíme je spravedlivě rozdělit. V programu DIA je to pak na posouzení Rady kraje a odborné komise, komu dotaci schválí a komu ne. Hledí při tom na mnoho různých faktorů a ne každého proto může uspokojit,“ dodává.