Vila v Egermannově ulici v Novém Boru je pro mnoho představitelů města trnem v patě.
Počátkem letošního roku schválili zastupitelé její prodej novoborskému podnikateli Lubomíru Bártovi. Během jejího prodeje však mělo dojít k uplácení a za přijímání úplatku byl dosud nepravomocně odsouzen bývalý starosta Radek Nastič. Z prodeje kvůli celé kauze sešlo.
To se nelíbí Bártovi a jeho právník na adresu městského úřadu poslal dopis, ve kterém stojí, že jeho klient už má připravené peníze na zaplacení domu a čeká jen na podepsání kupní smlouvy. Zrušení prodeje je podle něj nezákonné.
Výklad advokáta města však hovoří jinak. „Zastupitelé mohou kdykoli své usnesení o prodeji nemovitosti revokovat. Což znamená, že ho zruší,“ vysvětlovala důvodovou zprávu Blanka Fialová, vedoucí odboru správy majetku. „Jediné, s čím by mohl být problém, by bylo to, kdyby se zastupitelé snažili nemovitost prodat levněji než byla původní cena.“

„To by znamenalo, že nehospodárně nakládají s městským majetkem. Tak tomu ale nebude,“ dodala.
I přesto žádala zastupitele, aby bod týkající se prodeje vily vyškrtli ze svého jednání. Zastupitelé rozhodli jinak. Vilu se pokusí prodat v dražbě s vyvolávací cenou jeden milion korun, která lehce překračuje původní cenu.
„Dražbami předejdeme spekulacím o nepřehledných prodejích a navíc si myslím, že přinesou do městské pokladny víc peněz než prodeje obálkovou metodou,“ sdělila starostka Stanislava Silná v den, kdy se zastupitelé rozhodli prodat v dražbě i druhou nemovitost, která byla v minulosti spojená s Radkem Nastičem.
Tehdy zastupitelé rozhodli o dražbě bytu, který bývalý starosta získal od města jako jeden z nejpotřebnějších a měsíc na to ho chtěl od města odkoupit za podmínek, jako mají nájemníci bytů. Tedy mnohem levněji. Cena pro něj měla být 268 tisíc. Do dražby půjde však s vyvolávací cenou 300 tisíc a až výsledek dražby ukáže jeho skutečnou cenu. Stejně tak tomu bude i v dražbě vily, kde dražba ukáže, jakou hodnotu vila skutečně má.
Bude to druhá dražba v historii Nového Boru a zajímavé je, že obě dražby mají společného jmenovatele, kterým není nikdo jiný než bývalý starosta Radek Nastič.

Další zprávy z regionu najdete zde