Centrem adventních oslav by se letos a do budoucna mělo stát především centrální Náměstí T. G. Masaryka. To je plán vedení města v České Lípě. Atmosféru na náměstí by měly společně s ozdobeným vánočním stromem a světelnou výzdobou dotvářet stylově sjednocené dřevěné stánky.

Už teď jich na náměstí stojí prvních patnáct, město chce v příštím roce pořídit dalších 15 stánků a všechny dodatečně zdokonalit nátěry i lepším zastřešením.

Ručně šité hračky i klobásky na grilu

„Aktuálně jsou dřevěné stánky, zdobené světelným řetězem, na dobu adventu obsazené ze dvou třetin. Trhovci v nich budou až do 23. prosince nabízet nejen vánoční dekorace, jmelí, ozdoby a doplňky, školní potřeby s vánočním motivem, ale také ručně šité hračky, polštáře, vlněné zboží, bytové doplňky," doplnil Petr Pokorný, referent tiskového oddělení radnice. „Chybět nemohou horké nápoje a koktejly, svařené víno, punč, víno z černého rybízu, klobásky na grilu, kukuřice nebo pražené mandle. Lidé tady nakoupí i lahvové víno. Jeden ze stánků bude prodávat levandule a výrobky z levandule."

Skončilo chvojí, vládne červenozlatá

Během adventu stánky využijí k prodeji svých výrobků i Denní a pobytové sociální služby. Zapojit se mohou i další charitativní organizace. Stánkaři na náměstí mají letos volnou prodejní dobu. Otevírat chtějí zejména v odpoledních hodinách, o víkendech a v době kulturních akcí a vystoupení.

Českolipský vánoční strom krášlí červenozlatá světelná výzdoba. Na náměstí je i několik dalších nových světelných prvků. Nově je nasvětlený oblouk do Panské uličky a nové světelné prvky jsou také v ulici Jindřicha z Lipé a v ulici Paní Zdislavy.

Z výzdoby, jakou známe z minulých let, se už do centra nevrátila přírodní výzdoba z chvojí, se kterou bývala potíž za větru, kdy se rozlétla po okolí. Zachovány zůstávají ozdobené stromy na Náměstí Osvobození a v přidružených obcích. Na lampách veřejného osvětlení v některých ulicích jsou nainstalovány vánoční světelné motivy.