Městečko Mirsk je od Dubé vzdáleno něco málo přes 100 kilometrů a má přibližně o 3 500 více obyvatel než město Dubá. I tak tato dvě města nalezla hned několik společných zájmů a cílů. Už proběhly i vzájemné návštěvy. „Hned na prvním setkání jsme zjistili spousty oblastí, kde bychom mohli s Polskem spolupracovat. Z těch takzvaných měkkých projektů bychom chtěli spolupráci využít například ve vzdělávacích institucích," říká starostka Dubé Zdeňka Šepsová s tím, že Dubá má v tomto ohledu co nabídnout, především zkušenosti z místní Ekoškoly.

První projekt, který by měl odstartovat co nejdříve, se však bude týkat setkání zaměstnanců obou městských úřadů. „Ráda bych, abychom si řekli, co a jak děláme my, a co oni," doplňuje starostka. Další spolupráce by měli vzniknout na úrovni spolků. „Ty máme společné, ať už jsou to senioři, kulturní nebo sportovní spolky," popisuje starostka.

Poláky zaujal kemp

Z polské strany byl podle ní zájem také o činnost dubských dobrovolných hasičů či myslivců. „Hodně je zajímal náš kemp. Ačkoliv jsou větší město, tak kemp nemají. A u nás se jim líbilo. Oni nás na oplátku zase vzali do lyžařského střediska, které nemáme my," vypráví Šepsová.

Z větších projektů se příhraniční spolupráce vyplatí hlavně v možnosti získávat společně evropské dotace. „Jednalo by se hlavně o investice do kulturních památek," upřesňuje starostka Dubé. Tak jako se nyní město Dubá snaží o rekonstrukci sálu v bývalém penzionu Slávie, má i město Mirsk budovu z dob socialismu, kterou by rádi zmodernizovali. „Do konce roku bychom chtěli připravit a podat některé z těch měkčích projektů. V prvním čtvrtletí dalšího roku bychom se vrhli na ty investiční," říká starostka města Dubá Zdeňka Šepsová.

Zatímco pro Dubou je to první zkušenost s příhraniční spoluprací, polský Mirsk je už mnohem dál. „Podobně spolupracují nejen s českými městy, ale i s Německem a Francií. I přesto to se jim u nás líbilo," dodala Šepsová. Další návštěva partnerských měst je naplánovaná na 12. října.