O posílení dopravních policistů na Dubsku jednal poslanec Juraj Raninec s ministrem vnitra Ivanem Langrem. Mělo se tak stát na dobu letní sezony.
„S ministrem vnitra jsem jednal o situaci na silnici mezi Mělníkem a Dubou. Ivan Langr slíbil, že posílí dopravní policii na Českolipsku o čtyři policisty, kteří by měli pomáhat v období prázdnin, zejména za hezkého počasí a o víkendech, kdy se na Dubsku pohybuje nejvíc motorkářů,“ odpověděl poslanec Juraj Raninec na dotaz Deníku, jak se situace kolem počtu policistů vyvíjí. Vyšší počet policistů by měl přispět k bezpečnosti ostatních účastníků silničního provozu, ale i motorkářů samých.
„Následně jsem mluvil s ředitelem českolipské policie Vladimírem Hyskem, který mi sdělil, že žádné policisty navíc nemá,“ pokračuje Juraj Raninec.
Jeho slova potvrzuje i Markéta Slezak, zastupitelka Dubé, která se v problematice motorkářů angažuje: „Situace je stále stejná, policisty tu nevidíme,“ řekla.

Motorkáři vyjedou v neděli

Dvě úmrtí motorkářů na Českolipsku, další nešťastná událost na Mělnicku. To je rekapitulace posledních týdnů.
Světem motorkářů zahýbala tragická nehoda Michala Minky, který minulý týden v úterý těžce havaroval mezi obcemi Medonosy a Chudolazy. Na místě zemřel a jeho tělo bylo nalezeno až po pěti dnech v příkopu u silnice.
Desítky, možná stovky motorkářů vyrazí v neděli 20. července na trasu mezi Mělníkem a Dubou. Na vyhlášenou motorkářskou trasu vyrazí milovníci jedné stopy v dlouhé koloně spanilé jízdy, kterou pojmenovali Svíčka nejen pro Michala.Vyjížďku, při které chtějí účastníci zapálit svíčku v místě nehody, začali motorkáři narychlo svolávat na internetové diskuzi. Stoprocentní účast už potvrdilo necelých sto zájemců se silnými stroji. Dá se však předpokládat účast ještě větší.

Jak název vyjížďky napovídá, chtějí motorkáři jízdu věnovat nejen Michalu Minkovi, ale všem jednostopým jezdcům, kteří nedorazili živí do cíle cesty. Pietní akce by měla začít v odpoledních hodinách, kdy se motorkáři sjedou na mělnické čerpací stanici Shell. Odtamtud vyrazí k místu tragické nehody.
Zesnulý jednatřicetiletý Michal Minka z Třebenic, otec dvou dětí, havaroval s motocyklem Suzuki B-King v zatáčce mezi obcemi Chudolazy a Medonosy. Okolnosti nehody policisté vyšetřují. Jisté je to, že našli brzdnou dráhu a Michal měl u sebe i doklady, o jejichž absenci se spekulovalo. Po Minkovi pátrali policisté i kamarádi z motorkářské komunity. Právě jeden z nich nahlásil v neděli nález těla. Nařízená soudní pitva v úterý potvrdila, že motorkář zemřel na mnohačetná poranění po nehodě.
„Docela určitě pojedou i motorkáři od nás,“ potvrdil Miroslav Krejčí z Pekelných dolů. Jeho slova potvrzuje i Tony Jarolímek: „Určitě tam budou i lidé z Českolipska.“