Jeden z nebezpečných úseků silnic na našem okrese by se do léta měl změnit. Jde o trasu od Mělníka do Dubé, která se stala závodní dráhou pro motorkáře. Ohrožení jsou tu nejen vyznavači jedné stopy, ale všichni ostatní účastníci silničního provozu.
Situaci už čtyři roky sleduje zastupitelka Dubé Markéta Slezák. „Zaznamenala jsem mírné zlepšení, které je ale výsledkem práce mělnických policistů. V obcích se myslím motorkáři umírnili, ale je řada míst, kde není omezená rychlost a také tam žijí lidé, tam je to velmi nebezpečné. Českolipští podle mého názoru nedělají dost pro zklidnění dopravy.“
Policisté dělají akce na kontrolu motorkářů podle Markéty Slezák buď v nevhodnou dobu (ráno), anebo když prší a motorkářů na silnicích mnoho není.
O možnostech zlepšení spolu jednali poslanci za Českou Lípu a Mělník se zástupci policie. „Jednání se týkalo velkého množství motorek na silnici mezi Liběchovem a Dubou. Motorkáři si tu udělali závodní trasu a rychlou a bezohlednou jízdou tu ohrožují nejen sebe, ale i obyvatele obcí a další projíždějící řidiče,“ řekl poslanec Juraj Raninec.
„O tomto problému jsem vloni jednal s ministrem vnitra, letos s policejním ředitelem českolipského okresního ředitelství. Příští týden budeme v jednáních s ministrem pokračovat spolu s kolegou Janem Moravou, protože si myslíme, že situace se dá zlepšit,“ pokračuje českolipský poslanec.
Domnívá se, že v okrese Mělník provádějí policisté kontroly častěji. „Personální stav policistů na Českolipsku není ideální, hodně nových příslušníků je teprve ve školách. S ministrem vnitra zkusíme dojednat, zda by se počet policistů na Českolipsku nemohl zlepšit natolik, aby už letní sezona byla lepší a na našich silnicích bylo bezpečněji,“ věří Juraj Raninec.
Mluvčí českolipské policie Milan Bradáč sdělil, že v okolí Dubé dělají bezpečnostní akce ve spolupráci s mělnickou policií.