Přestože v krajském kole skončila na třetím místě, do finále ji posunul zisk ceny za sympatie. Odborná porota ocenila atmosféru a pozitivní obraz školy. „Pro všechny zaměstnance i žáky je to prestižní ocenění a jsem na ně právem hrdi,“ říká učitelka ZŠ Dubá Jana Mašková.

Do soutěže se přihlásilo přes 152 škol z celé republiky, do šestnácti krajských kol jich pak porota vybrala osmačtyřicet. O vítězích regionálních klání rozhodovala kromě poroty i široká veřejnost prostřednictvím internetového hlasování. Dalších osm finalistů vybrala porota udělením cen za sympatie a profesionalitu. Českolipsko tak bude mít ve finále dva zástupce, vítěze krajského kola ZŠ a MŠ Klíč Česká Lípa a držitele ceny sympatie ZŠ Dubá.

Ve své prezentaci v soutěži se dubská škola představila se jako škola se zaměřením na environmentální vzdělávání, ochranu přírody a ekologii. „Jsme jedna ze dvou škol v regionu, která nosí titul Ekoškola. Letos v červnu jej budeme obhajovat a pokud se to podaří, budeme jej moci používat dalších pět let. Tématu environmentální výchovy podléhá spousta školních aktivit, od třídění odpadů po sledování a snahu o snížení spotřeby energií až po zdravou výživu. Snažíme se, aby děti nedostaly v kantýně ke svačině nic, co neodpovídá zdravé výživě. To samé platí o školní kuchyni,“ uvedla ředitelka školy Jindřiška Skalická.

Učitelky na prvním stupni prošly vzděláváním zaměřeným na nadané děti. V Dubé se věnují také dětem s handicapem. „V současné době k nám chodí tři nevidomé děti, dvě jsou na prvním stupni a jeden chlapec v šesté třídě. Mají k dispozici asistentku, která jim pomáhá, aby se mohly učit s ostatními dětmi. Zapojily jsme se také do programu Rozumíme penězům,“ dodala ředitelka.