„Cenné duby v Arnultovicích se kvůli rekonstrukci plynovodu kácet nebudou. Plynaři odložili práce a přislíbili zpracovat studii, která by měla zvolit novou trasu plynovodu,“ uvedla mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná s tím, že se jedná o velký obrat a skvělou zprávu.

ZA PĚT MINUT DVANÁCT

Stromy už měly opravdu na kahánku, skácet je totiž povolilo i CHKO Lužické hory. Ihned se proti tomu postavilo plno lidí v čele se zmíněným Janem Šmídem, který bydlí nedaleko aleje.

Kácení stromu, ilustrační foto.
V Novém Boru chtějí vykácet vzrostlé stromy

Iniciovali schůzku veřejnosti s plynaři i městem a začali sepisovat petice. Vzhledem k aktuální situaci, kdy stromům už bezprostřední nebezpečí nehrozí, nakonec dodavatel navrhl setkání zrušit. Petice ale zůstává. „Petici zatím necháváme, protože budeme požadovat, aby se ty stromy chránily nějakou formou přísnější ochrany,“ řekl Šmíd.

Za příklad dal prohlášení stromořadí památnou alejí. Jedná se až o 150leté duby, minimálně jeden z nich tak starý je. „Když plynovod po válce stavěli, část stromů už tam byla. Jen během těch let narostly,“ dodal Jan Šmíd.

Vysoké napětí. Ilustrační snímek.
Lidé v Novém Boru se nechtějí koukat na elektrické dráty

Je jasné, že kořeny stromů a podzemní potrubí moc dohromady nejdou. Možné alternativy opravy potrubí jsou tedy dvě. Je možné celý úsek podkopat, což je k zeleni citlivější, ale výrazně dražší než povrchový výkop. Pokud by si však plynaři nechtěli hrát na krtka, mohou vedení přeložit opodál pod místní silnici, kde by měl být dostatek místa.