„Prohlašuji třinácté EuroHry Doksy za zahájené."

Formule, která v pátek večer na dokském náměstí odstartovala další ročník oblíbeného sportovního víceboje u Máchova jezera, se letos ujala opravdová sportovní hvězda. Třídenní klání více než 120 týmů zahájil dvojnásobný olympijský medailista z Ria de Janiero kajakář Josef Dostál.

Sympatický dlouhán přilákal na náměstí stovky diváků.

„Jezdím sem rád už pár let, kdy se tu usadil můj táta. I když na Mácháči jsem se ještě projet nestihl," řekl nadšeným divákům Dostál. Všichni se s ním chtěli vyfotit a na jeho podpis se stála dlouhá fronta.

Mezitím už se kolem něj proháněli závodníci na in-line bruslích. Tradičně v pátek večer totiž odstartovala první ze sedmnácti disciplín, které mají účastníci EuroHer za úkol absolvovat.

Ve sportoviště se pak na celý víkend proměnila další místa ve městě. V parku za základní uměleckou školou soutěžily týmy v biatlonu, u nádvoří zámku vyrostla horolezecká stěna, o kousek dál se střílelo z luku. Na hlavní pláži Máchova jezera soutěžili plavci, cyklisté se projeli lesy kolem Doks.

Většina účastníků razila v horkém počasí jediné heslo: Přežít. „Je to makačka pokaždé a za každého počasí. Letos mě, nevím proč, vybrali na stěnu, ta byla společně s rafty asi největší záhul," podělil se o dojmy jeden z pravidelných účastníků Honza z Ústí.

Hry absolvovalo 744 sportovců. 13. ročník vyhrál tým Bedny.