Persona non grata. Nežádoucí osoba, to je v těchto dnech v České Lípě třicetiletý David Tomeš alias Dominik Born alias David Born. Muž, který byl v minulosti odsouzený za pohlavní zneužívání a který podle potřeby mění svoji identitu, teď děsí Českou Lípu i okolí.

V oděvu, který nosí zaměstnanci ze zdravotnické záchranné služby, se vydává za záchranáře a nabízí školám i školkám, že pro děti pod hlavičkou sdružení Záchranáři Česká republika zorganizuje zdravotnické i záchranářské kurzy či představení. Tomeš přitom podle všeho nikdy záchranářem nebyl, pouze absolvoval laický kurz první pomoci. Ke všemu má nařízenou sexuologickou léčbu, která ještě neskončila, a kvůli podvodu ho hledá policie.

Výstraha pro školy

Prostřednictvím e-mailu oslovil Tomeš všechny základní i mateřské školy v České Lípě. „Protože jsme už o jeho aktivitách věděli , obratem jsme zareagovali a všem školám a školkám jsme rozeslali výstrahu, aby na nabídky od Tomeše alias Borna a jeho záchranářského sdružení nereagovaly. Upozornění jsme pro jistotu zaslali i všem starostům na Novoborsku," říká místostarosta České Lípy Tomáš Vlček.

Born alias Tomeš oslovil také českolipskou nemocnici, kam se minulý týden dokonce osobně dostavil na jednání. „Nemocnice už od nás měla avízo, navíc s ním jednali skuteční záchranáři, takže jeho vystoupení nenašlo pochopení. Vyhodili ho," popsal Vlček.

Od Tomeše a jeho Záchranářů ČR se již oficiálně také distancovala krajská Zdravotnická záchranná služba v Liberci. „S tímto sdružením nemá ZZS LK uzavřené žádné pracovní vztahy ani dohody o vzájemné spolupráci," uvedla Lenka Markovičová, mluvčí „skutečných" záchranářů v Libereckém kraji.

Českolipská radnice navíc jménem starostky Hany Moudré kontaktovala kvůli Tomešovi také policii. Odpověď, kterou starostce poslali kriminalisté českolipské Služby kriminální policie a vyšetřování, potvrdila ty nejčernější obavy.

„David Tomeš byl v minulosti stíhán a odsouzena pro trestné činy pohlavního zneužívání a ohrožování mravnosti, kdy mu byl udělen nepodmíněný trest odnětí svobody s ochrannou ambulantní léčbou. Ochranné léčení trvá do současné doby," odpověděla na dotaz radnice českolipská kriminálka v odpovědi, jejíž text má redakce k dispozici.

„Dále byl stíhaný pro trestné činy krádeže, zpronevěry a podvodu. V současné době je hledán Policií ČR, obvodním oddělením Olomouc, pro přečin podvodu, když pod jménem David Born a hlavičkou organizace Záchranáři ČR odebral různé zboží, které již nezaplatil," píše se dále v odpovědi kriminalistů.

Tomeš se začal objevovat na Českolipsku v lednu, když sem přesunul aktivity z Děčínska, kde už se od něj v minulosti distancovala celá plejáda občanských sdružení i měst. Už v roce 2006 se od něj distancovalo město Krásná Lípa, které tehdy stejně jako Česká Lípa varovalo všechny školy, školky a okolní města. Tomeš se tehdy zaštiťoval organizací Rescue Team Krásná Lípa nebo Sborem dobrovolných záchranářů Krásná Lípa.

Děs a strach zanechal Tomeš také v České Kamenici, v Děčíně-Podmoklech nebo v Jílovém u Děčína, odkud pochází. V létě 2003, v době kdy už byl několik měsíců odsouzený za pohlavní zneužívání, se dostal do hlavních zpráv všech televizí jako vedoucí dětského tábora Cipísek ve Fojtce u Liberce, kde musela zasahovat policie, záchranáři i hygienici.

Deník se včera pokusil Tomeše opakovaně kontaktovat. Nereagoval ale na volání, sms zprávu ani na zprávu na facebooku a mobilní telefon si pak úplně vypnul. Redakci se ale podařilo telefonicky kontaktovat jeho údajného kolegu Patrika Švarce. S ohledem na způsob, jakým mění Tomeš totožnost, je ale možné, že údajný Švarc byl ve skutečnosti Tomeš.

Švarc totiž Tomeše až srdceryvně bránil a přestože tvrdil, že se s ním zná jen několik měsíců, jeho minulost znal až do nejmenších detailů. „Za vším je pomsta jeho bývalé partnerky. Za to pohlavní zneužívání nemůže. Byl mladej a blbej a na policii všechno odkejval," tvrdil údajný Švarc. „Že má nařízenou sexuologickou léčbu? To sice možná jo, ale nikdy nebyl ve výkonu trestu. S dětmi dělá už řadu let. Co jsem měl možnost studovat kopie rozsudků, tak tam ani nestojí, že by mu byla zakázána jakákoliv činnost s dětmi.