VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmářské trhy v České Lípě se vracejí. Ovlivní je EET

Česká Lípa - Již tento týden se do České Lípy po zimě vrátí oblíbené farmářské trhy, kvůli EET však bez některých trhovců.

20.3.2017 2
SDÍLEJ:

První letošní farmářské trhy na Škroupově náměstí v České Lípě.Foto: Deník/Vít Černý

Druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET) se týká i některých prodejců, kteří se účastní farmářských trhů v České Lípě. Oblíbené trhy začínají po zimní přestávce už tento čtvrtek. Někteří trhovci to kvůli EET vzdali. I tak pořadatel trhů slibuje novinky a dostatečný výběr. „Kvůli EET se vzteká snad většina trhovců. Někdo s trhy skončil úplně, někteří trhovci jsou nyní na úřadu práce a hledají si něco nového," říká pořadatel českolipských trhů Libor Uhlík.

EET má pro zboží prodávané na trzích různý metr. Svoje vlastní sýry, zeleninu nebo třeba pečivo budou prodejci na stáncích evidovat až ve třetí vlně, tedy od března 2018. Důležité je, že potraviny sami vyrobili. Kdyby je jen přeprodávali, spadají do druhé vlny jako maloobchodníci, kteří musí mít EET od 1. března 2017. Výjimku mají stánkaři, kteří prodávají přebytky ze zahrady. Na takový ojedinělý prodej se EET nevztahuje.

„Nás se to zatím netýká, protože máme výrobky vlastní, ale dojde i na nás. Jsme z toho nešťastní, Jen pokladny nás budou stát strašné peníze, jezdíme i na sedm různých stánků najednou a to je pak znát," říká trhovkyně Katka Buřičová z České Lípy.

Na farmářských trzích na Škroupově náměstí v České Lípě se tedy od čtvrtka pravidelně každý týden od 8 do 13 hodin mohou zájemci těšit především na trhovce s vlastními výrobky.

„Zákazníci budou mít z čeho vybírat. Na trzích bude stánek se sušeným ovocem, mošty, čerstvým pečivem nebo s kořením. Samozřejmě nebudou chybět ani stálé stánky, jako jsou mléčné výrobky z farmy či uzeniny a objeví se i pěstitele a prodejci sadby," říká Libor Uhlík.

Autor: Kateřina Charvátová

20.3.2017 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

U Srní zemřel motocyklista

Kysané zelí z Brniště získalo titul regionální potraviny.

Kysané zelí z Brniště získalo titul regionální potraviny

Čapí mláďata z Jezvé unikla smrti díky bdělému ochránci

Jezvé - Rodina čápů z komína v Jezvém málem přišla o dva potomky kvůli rybářskému vlasci. Jednomu trčel z krku, druhé mládě jím bylo omotané. Příběh měl šťastný konec.

Krajské fotbalové soutěže mají snad jasno

Liberecký kraj - Krajský přebor ve dvanácti, I. A třída se třemi nováčky, I. B třída dokonce se sedmičkou nových klubů. Tak to je zřejmě podle Deníku ten nejpravděpodobnější scénář sezony 2017/18.

Svor bude lákat turisty na novou naučnou stezku

Svor - Jako na jaře chodí stovky turistů obdivovat rozkvetlé bledule do Pekla, budou moci milovníci přírody již brzy vyrazit za lilií zlatohlavou.

Dívka poděkovala svým hrdinům z Mimoně za záchranu života

Ralsko - Během spánku měla dvanáctiletá dívka srdeční příhodu, zastavil se jí dech a upadla do bezvědomí. Na pomoc jí přijeli dva policisté, kteří jí zachránili život pomocí defibrilátoru. Ve středu jim dívka osobně poděkovala.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies