Příjemná atmosféra, sezonní produkty, rukodělné výrobky a další lákadla jsou už šest let nabízeny také na farmářském trhu v České Lípě. Po šest sezon se Škroupovo náměstí každý čtvrtek stává cílem mnoha občanů.

„Začátky byly těžké. V Lípě to sice mělo tradici za minulého režimu, ale po čase to ztratilo jaksi půvab. Než se nám jej podařilo vrátit, stálo to hodně úsilí. Snažíme se hlavně rozšiřovat nabídku toho, co lidi chtějí. Člověk musí být hlavně trpělivý," říká provozovatel českolipských trhů Libor Uhlík.

Na trzích dnes prodejci nabízejí namátkou čerstvou zeleninu, mléko z farmy, kvalitní masné výrobky, český med, rukodělné šperky a další ruční výrobky. O stále širší nabídce svědčí například to, že dnes 13. dubna poprvé nabídne své chuťově vynikající výrobky z kozího a kravského mléka farma Merboltice.

Jak je to jinde

V Libereckém kraji je zájem o farmářské trhy hlavně ve větších městech, ve stotisícovém krajském městě se konají dokonce šestkrát týdně. „Největší nával je vždy v pátek a v sobotu, kdy je také nabídka nejširší," říká správce farmářských trhů u libereckého OC Forum Petr Novotný

Třikrát do týdne si mohou produkty farmářů koupit i lidé v sousedním Jablonci nad Nisou, pravidelně pořádají farmářské trhy i v Jilemnici, jednou do měsíce jsou i v Novém Boru. Ty ale nejsou jen farmářské. „Neosvědčilo se to," řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák.

Kde se to nechytlo?

Trhy pořádali v minulosti také například ve Vratislavicích nad Nisou nebo Doksech, ale kvůli nezájmu zákazníků je zrušili