Jejich příběhy, které ani v době honby za Pokémony nepřestávají bavit děti, vycházejí nepřetržitě už 47 let. A teď se stal kultovní Čtyřlístek nositelem dalšího rekordu, který se objeví v České knize rekordů.

Jde o omalovánky dlouhé 240 metrů a široké 38,5 centimetrů. Na novém českém rekordu se podíleli účastníci Olympijského parku Rio-Lipno 2016. „Kromě 2 823 dětí vzalo do ruky vodovky, pastelky či fixy i 1 846 dospělých," prozradil šéf Agentury Dobrý den z Pelhřimova, Miroslav Marek. Zápis se objeví v nejbližším vydání České knihy rekordů.

Časopis Čtyřlístek je fenomén českého komiksu. Vychází nepřetržitě přes 47 let. První číslo spatřilo světlo světa 15. května 1969.

Děj většiny příběhů se odehrává ve fiktivní obci Třeskoprsky. Předobrazem jim byly severočeské Doksy, městečko v blízkosti Máchova jezera, v jehož blízkosti má tvůrce a ilustrátor komiksu, Jaroslav Němeček, chalupu.

Největší omalovánky vznikly na Lipně. Zdroj: Agentura Dobrý den Do příběhu zapracoval tvůrce ale i okolní reálie. Královský hrad Bezděz se v komiksu změnil v Bezzub a Máchovo jezero v rybník Blaťák.

Časopis, jehož první příběhy vymyslel sám ilustrátor a později se jeho spoluautory stali přední scénáristé, například Ljuba Štíplová, vychází v nákladu 53 000 výtisků, dvacetkrát do roka.

Muzeum Čtyřlístku v Doksech

Před pěti lety, v prosinci 2011 bylo v knihovně v Doksech otevřeno muzeum Čtyřlístku. Ročně ho navštíví na 25 tisíc lidí.

Až na výjimky jde podle pracovníků muzea o Čechy. „Čtyřlístek je čistě česká záležitost. V zahraničí není znám, ale přijíždějí sem Češi, kteří se do zahraničí vystěhovali. Jezdí i se svými dětmi," potvrdila pracovnice muzea.

V zahraničí je Čtyřlístek znám spíše mezi numismatiky. Před čtyřmi lety totiž vyšla speciální emise mincí s postavičkami čtyřlístku a portrétem britské Královny Alžběty na rubu. Má hodnotu jednoho dolaru a platit se s ní dá na Cookových ostrovech v Tichém oceánu.

Sběratelé za něj platí tisíce

Dnes vychází Čtyřlístek dvacetkrát ročně, v 90. letech vzniklo i samostatné nakladatelství, které vydává také dvě knižní řady včetně tematického speciálu. „Zájem o Čtyřlístek neutuchá. Kupují se nové řady, ale na odbyt jdou i starší čísla v antikvariátu. Některé patří mezi sběratelské rarity, za prvních šest čísel, která vyšla v relativně nízkém nákladu, nabízejí sběratelé několik tisíc," potvrdil liberecký knihkupec a antikvář Martin Fryč.

To, že Čtyřlístek patří mezi dětskými čtenáři po generace k nejoblíbenějším časopisům, potvrzují i dětská oddělení knihoven. „Čtyřlístek je velmi důležitý fenomén. Je to něco, co přežívá s úspěchem už několik generací a pořád je o něj obrovský zájem. Autoři zřejmě velice dobře zvolili figurky, které dokáží oslovit i dnešní děti. Těm ho kupují rodiče, kteří na Čtyřlístku sami vyrostli. Jde vlastně o takový velký čtenářský koloběh. A to je dobře," potvrzuje knihovnice a ředitelka Festivalu dětské knihy Dagmar Helšusová.