Tisíce lidí zamíří tento víkend na pláž Klůček v Doksech. Dnes zde vypukne sedmnáctý ročník největšího domácího open air festivalu zvaný Mácháč 2017. I letos budou festival doprovázet rozsáhlé policejní kontroly. Na některých místech bude povolená rychlost snížena až na 30 kilometrů za hodinu.

Policejní složky doslova obsadí silnice kolem Doks i samotné Máchovo jezero. „Českolipským policistům budou vypomáhat kolegové z krajského ředitelství, poříčního oddělení z Ústeckého kraje a také policisté z Drážďan,“ popsala k manévrům policejní mluvčí Ivana Baláková.

Tipy Deníku
Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

POSILY Z NĚMECKA

Dorazí také čeští a němečtí celníci a kriminalisté z krajského toxi týmu. Celnická správa ze Saska tradičně posílí hlídky mobilním spektrometrem, který dokáže s vysokou přesností a rychlostí detekovat stopy po drogách, prekurzorech, ale také například i po výbušninách. „Výsledek testu znají celníci přímo na místě a do několika vteřin. Pokud přístroj přítomnost zakázané látky ve vozidle potvrdí, probíhá další kontrola s nasazením služebního psa vycvičeného na vyhledávání drog,“ doplnila Baláková.

Policejní hlídky se v minulých letech osvědčily, na kontě mají desítky nálezů drog. Loni museli policisté zpacifikovat pětadvacetiletého mladíka, který s nožem vyhrožoval bezpečnostní agentuře i ostatním účastníkům a u toho vykřikoval Allahu Akbar. „Měl v sobě 1,79 promile alkoholu a test na drogy byl pozitivní na amfetamin a opiáty,“ uvedla loni Baláková.

Festival Mácháč.
Radost skrytá v tanci. K Máchovu jezeru míří tisíce tanečníků

RYCHLÝ ZÁSAH

I vzhledem k této zkušenosti se objeví také hlídky se samopaly. „Úkolem bezpečnostních složek bude udržet veřejný pořádek, předcházet krádežím a ničení majetku, odhalovat případy držení a distribuce drog a v neposlední řadě také zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Vzhledem k současné situaci v Evropě se zapojí rovněž hlídky se speciální výzbrojí, mimo jiné se samopaly. Jejich úkolem je rychle a adekvátně zasáhnout při mimořádné situaci,“ doplnila Baláková.

Pervitin. Ilustrační foto.
Do kraje přivezl přes kilo pervitinu