Nyní je to on, komu se bude pomáhat a čtrnáctiletý Petr Živsa trpící dětskou mozkovou obrnou je doslova štěstím bez sebe. Chlapci se silným sociálním cítěním úsměv na rtech vykouzlila organizace Člověk v tísni, jejíž liberecká pobočka v Novém Boru tuto sobotu pořádá hudební festival v Horových sadech.

Každý z návštěvníků pomůže malému Péťovi koupí vstupenky v libovolné hodnotě od 100 do 1 000 korun. Peníze rodina využije na nákup nutných zdravotnických pomůcek. „Udělalo nám obrovskou radost, že si na Péťu někdo vzpomněl. Navíc už odmalička je jeho velkou láskou hudba, a tak je to spojení v jeho očích dokonalé," říká nadšeně chlapcův otec.

Lidé darem zároveň podpoří chod Předškolního klubu regionální pobočky organizace Člověk v tísni. I to Péťův otec velmi vítá. „My to samozřejmě vnímáme tak, že primárně je akce určena pro podporu Člověk v tísni, a jen určitá část prostředků může pomoci i Péťovi, ale o to je to příjemnější, že ten rozsah pomoci bude mnohem širší. Vnímáme to hlavně jako možnost podpořit dobrou věc a vidět se s mnoha kamarády a jako bonus si užít skvělou hudbu," dodává.

Petr Živsa se narodil 5. září 2001 v českolipské nemocnici. Jak vypráví chlapcův otec, při porodu došlo ke komplikacím, když porodníci včas nezjistili, že má miminko omotanou pupeční šňůru okolo krku. „Bylo nutné oživování, po nevratném poškození mozku je tak Péťova diagnóza dětská mozková obrna," říká.

Péťa je zcela odkázaný na invalidní vozík a pomoc svých rodičů. S nimi i se svým okolím se dorozumívá pouze kýváním hlavy ze strany na stranu a očima. Mentálně je v pořádku, ale mluvit ani hýbat jinou částí těla nedokáže.

Chlapec navštěvuje speciální školu v České Lípě pod Holým vrchem, jeho velkou oporou jsou mu dva sourozenci, desetiletá Markétka a jedenapůlroční Honzík.

Sobotní program v Horových sadech15.00 - 18.00 - Doprovodný program pro děti
15.00 - 22.00 - Zhasni, Optimik II, Swayambu, Cháska, Tetrahop, Candát, zvláštní host: hvězda současné alternativy Kittchen