„Nějaká forma příspěvku na stravování je pro mě už základem. Málokterá firma takový bonus nenabízí,“ říká 35letá Lenka Krásová, která je právě ve fázi rozhlížení se po nové práci.

Ilustrační foto.
Volných míst je na Českolipsku stále víc než lidí bez práce

Stravenky nebo finančně zvýhodněné stravování v sídle provozovny je evergreenem. Dají se ale využít i jinak. „Často jsem na ně nakupovala jídlo v supermarketech. Nechci jíst každý den restaurační jídlo, obědy jsem si do práce nosila z domova,“ pokračuje mladá žena.

SŇATEK? PRÉMIE

V benefitech se často předhánějí automobilky. Dopravní dostupnost, parkovací místa nebo svozové autobusy bývají u větších firem standard. Například ve fabrice v Trnově mají čtvrtletní bonus, 13. plat, 5 týdnů dovolené, dotované závodní stravování, masáže ve firmě, ale také oblíbený systém zaměstnaneckých benefitů Cafeterie.

Ani zaměstnavatelé v Liberci nezůstávají pozadu. Některé společnosti v průmyslové zóně nabízejí nadstavbové odměny v podobě peněz. „U nás v DGS se na benefity vlastně nedíváme jako na něco extra, ale jako na samozřejmost. Vánoční odměna v minulém roce činila 20 tisíc korun pro každého. Poskytujeme příspěvek na dovolenou, na obědy a stravenky.

Řidiči volkswagenu vběhlo u Dubé pod kola stádo divočáků.
Přibývá nehod se zvěří. Brzda a čelní střet je lepší než uhýbat, radí policie

Bonusy tak činí celkem zhruba 5500 korun měsíčně. Ovšem pokud ve firmě pracujete dlouho nebo se třeba zrovna ženíte či vdáváte či se vám narodí potomek, je to ještě mnohem více,“ prozradil vedoucí personalistiky Michal Mocek. Jako běžný benefit lidé vnímají také mobilní telefon. A nemusí to být jen konkrétní přístroj se služebním telefonním číslem. Firmy poskytují i možnost výrazně zvýhodněného tarifního balíčku pro zaměstnancovo soukromé číslo.

Dalším oblíbeným benefitem, který zejména v období chřipkové epidemie zaměstnanci v hojné míře využívají, jsou takzvané sick days. Firmy touto formou poskytují v rámci jednoho kalendářního roku několik dní plně placeného volna (obvykle od tří do pěti), které zaměstnanci mohou využít libovolně.

Ilustrační snímek.
Lípa ruší linku MHD a omezuje některé spoje

Nejčastěji je využívají právě k překlenutí krátkodobých nemocí, aby nemuseli nastupovat na finančně nevýhodnou neschopenku. Škála benefitů je nepřeberná. Patří sem i bezplatné kurzy pro osobnostní či profesní rozvoj nebo třeba pětihodinová denní pracovní doba se zachováním plné mzdy.