Výstava Maturity 2013 tady odstartovala úspěšnou vernisáží. „Sál byl naplněný, nebylo k hnutí," pochvaloval si si ředitel školy Petr Kolč.

Na výstavě jsou mimo jiné k vidění dvě studentské práce, které vznikaly ve spolupráci s Crystalexem v rámci podzimního mezinárodního sklářského sympozia v Novém Boru. Generální ředitel Crystalexu Martin Kubát si skleněné maturity v pátek také osobně prohlédl. „Obdivoval některé práce a řekl, že mohou být pro Crystalex velkou inspirací," zmínil ředitel šenovské umprumky.

„To je přesně to, co naše škola nabízí a chce nabízet: mladé lidi s novými a neotřelými nápady, které mohou být velkým zdrojem inspirace." Kromě Crystalexu škola také spolupracuje se společností Preciosa Lustry. Nadace Preciosa zase podporuje tvorbu studentů.

Výstava v galerii Prousek na Práchni, kam se letos Maturity přestěhovaly z šenovského sklářského muzea, připravující se nyní ovšem na oslavy 90. výročí od založení, potrvá do 26. června. Je možné, že řada z absolventských prací se poté objeví v některých z domácích či mezinárodních sklářských a studentských soutěží.