K osvětlení hasičské fontány, která byla vrcholem sobotních Hasičských slavností v Novém Oldřichově, se poprvé představila sofistikovaná světelná show. Všem hasičským jednotkám, které se do ní zapojily, se fontána povedla a davy lidi byly nadšeny. „Super zážitek, famózní, opravdu krásná podívaná,“ hodnotili zúčastnění na sociálních sítích.

Nová světelná soustava byla naprogramována tak, aby barvy gradovaly a měnily se v rytmu skladby Bedřicha Smetany, která fontánu tradičně doprovází. K tomuto souznění se přidávají hasiči z Nového Oldřichova a z dalších sedmi sborů z Českolipska a Děčínska, včetně ženského družstva z Horní Libchavy, kteří pomocí proudů z vodních hadic tvoří nádhernou podívanou. "Děkuji všem, co se na tom podíleli. Děda by měl velikou radost," říká vnuk zakladatele fontány Jan Šesták. 

Zdroj: Youtube

Fontány oldřichovský sbor připravuje dle originálního motivu Františka Pavelky st. z Nového Oldřichova a Huberta Hatwiga z Weisskollmu. "První fontána v Oldřichově proběhla roku 1986. Tu společně připravili oba autoři. Tehdy fontánu stříkaly děti z Čech a Německa. Poté se přidala světla a výkon čerpadel, a to už museli stříkat dospělí," doplňuje Jan Šesták.

„Pamatuji si, že se jelo na výlet na Křižíkovu fontánu do Prahy. František pak přijel domů a říkal, proč by se to nedalo dělat tady na koupališti pomocí hasičů. Začali trénovat a od té doby je z toho krásná tradice,“ vypráví jedna z přihlížejících.

V roce 2009 získalo zdejší SDH na hasičskou fontánu licenční smlouvu. Znamená to, že nikdo na území České republiky nesmí uspořádat fontánu bez jejich souhlasu.