Učební obor, nebo střední škola? „A teď, babo raď." Možnost jak vybrat, ale nepřebrat, dostali tento týden žáci posledních ročníků základních škol z Českolipska v České Lípě na burze.

„Brácha má doma pionýra a baví mě ho s ním opravovat. Přemýšlím také ale o hudební konzervatoři. Ještě uvidím, co bude lehčí," uvažuje sedmák Karel Dalecký ze základní školy v Dubé. Přestože svou budoucnost bude řešit až za dva roky, už nyní se doma probírá pěknou řádkou propagačních materiálů. Ty, jak se zdá, zaplavují celou místnost.

Sestřičky z Děčína i hořící palačinky

„Pojď k nám do Liberce," láká mladík nedaleko vchodu do prostor Střední odborné školy a Středního odborného učiliště. Gymnazisté z Lípy, Mimoně i Nového Boru, lesníci ze Šluknova, obchodníci, kadeřnice, kosmetičky, automechanikové, ale i další zástupci středních škol nejen z Českolipska se při oslovování potenciálních zájemců o studium doslova předhánějí.

18. burza škol v České Lípě.Hloučky zvědavců se tvoří například u stánku s nabídkou oboru automechanik, zaujaly ale i zdravotní sestřičky z Děčína. Jak vysvětluje jejich odborná učitelka Barbora Žandová, na zdravotnického asistenta či sociální péči lze studovat nejblíž z Českolipska v Děčíně, Ústí nad Labem a Liberci. „Myslím si, že kvalita je podobná. Studenti, kteří by dojížděli z České Lípy, jako jezdím i já, mají ale výhodu přímého vlakového spojení. Navíc naše škola sídlí hned naproti nádraží, což je pro ně pohodlné. Jsme poměrně malá škola, a tak můžeme nabídnout i příjemné rodinné prostředí," říká Žandová, zatímco její svěřenkyně zájemcům zkušebně měří tlak.

Opodál zase studentky českolipské Euroškoly Kateřina Peterková a Jitka Ryšavá flambují palačinky. Jako studentka maturitního ročníku má u pultu hlavní slovo Peterková. Při vyprávění o studiu slečna nešetří chválou. „Rozhodně nejlepší jsou praktické zkoušky, zahraniční stáže a praxe v Itálii, kam ale jezdíme jen za odměnu," líčí Peterková. Kromě tradičních oborů se na burze prezentují i méně známé. Jaké uplatnění najde třeba student Střední školy letecké a výpočetní techniky?

Může pracovat na jakémkoliv letišti v rámci Evropské unie. Jediná státní škola tohoto zaměření na to má totiž certifikát. „Absolventi naší školy jsou vlastně takoví automechanici pro letadla, ne piloti, jak se většina lidí domnívá, ale opraváři. Věnují se dopravním letadlům nebo třeba mění podvozky," upřesňují studenti maturitního ročníku Miloslav Prokeš a Jiří Lamata. Zájemci o studium na Střední škole letecké a výpočetní techniky z Českolipska musí ale zřejmě počítat s pobytem na internátě. Škola totiž sídlí v bezmála 73 kilometry vzdálené Odolene Vodě.

Českolipská burza škol „Quo vadis" oslavila letos symbolické osmnáctiny. Návštěvníků přitom každým rokem přibývá.