Vernisáž expozice o nejvýznamnějším činu domácího i zahraničního odboje proběhla v pondělí v galerii Šatlava na radnici v Dubé. Prohlédnout si vystavené předměty, které pojednávají o příčinách i osobnostech atentátu, si budou moci lidé v Dubé přijít až do 29. července. Otevřeno v galerii mají denně,  ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendech od 8 do 16 hodin.

Výstava probíhá pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera, který se také zúčastnil vernisáže. „I přes značný zájem ostatních měst se nám podařilo zajistit tuto výstavu i pro naše město," říká Petra Volejníková z Veterán klubu Dubá.

Důležitou linií výstavy je také připomenutí jasného faktu, na který se často zapomíná: teprve po operaci Anthropoid a následných represích – to je až v druhé polovině roku 1942 – odvolaly Francie a Velká Británie svůj podpis pod Mnichovskou dohodou.

Důsledkem toho bylo, že Československo bylo po roce 1945 obnoveno v původních předmnichovských hranicích, což zdaleka nemuselo být samozřejmé, nebýt tohoto významného odbojového činu.

Na výstavě je také možnost zakoupení doprovodné publikace, která popisuje nejdůležitější události a motivace, které vedly k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a zahrnuje období od podpisu Mnichovské dohody v roce 1938, přes vznik Protektorátu Čechy a Morava až po rok 1942, atentát na Heydricha, co mu předcházelo a co následovalo.