Takový scénář mělo středeční taktické hasičů, které proběhlo ve věznici ve Stráži pod Ralskem. Cvičení zaměřeného na výskyt vysoce nakažlivé nemoci se zúčastnily profesionální hasiči z celého kraje.

Nejprve vytyčili nebezpečnou zónu a připravili prostor pro speciální techniku jako stanoviště pro dekontaminaci osob. „Do té vstupovali zasahující v jednorázových oblecích, které hasiči půjčili příslušníkům Vězeňské služby ČR a pomohli se správným postupem při oblékání," uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Zasahující museli dle scénáře reagovat také na nečekané situace. Jednou z nich byla například agresivita u odsouzených. Na místo proto dorazil i vyjednavač vězeňské služby, který vyhrocenou situaci zklidnil. „Hasiči provedli dekontaminaci biovaku s nakaženou osobou uvnitř, dekontaminováno bylo i šest odsouzených a zdravotní sestra," dodala Štrauchová.

Dekontaminovaní odsouzení byli odvedeni na uzavřené oddělení věznice. Zdravotní ústav po odchodu hasičů udělal závěrečnou dekontaminaci prostoru.