A aby to byla správná oslava, nechyběly dary. Hasiči dostali oficiálně do užívání novou techniku v podobě požární cisterny, která má speciální hasící zařízení na řezání střech a hmot, ať už jsou to betonové plechy, nebo dřevěné, a to na bázi vodního paprsku.

Do vozového parku českolipských profíků se zařadilo také nové auto pro velitele čety, které bude mít působnost po celém okresu. Posledním a největším darem byl nový kontejnerový nakladač včetně kontejneru. „Jde o vysokokapacitní čerpadlo, které je určeno na odčerpávání velkých vodních lagun. Nasazený bude při povodních a při déle trvajících požárech," popisuje Jan Málek, ředitel českolipských hasičů.

Milionový dar

Na oslavě nechyběli ani zástupci vedení města Česká Lípa, které hasičům přislíbilo dar jeden milion korun.

„Spolupráce města s hasičským záchranným sborem si velice ceníme, je již dlouhodobá a kvalitní," uvádí starostka města Česká Lípa Romana Žatecká. I proto se město rozhodlo hasičům k oslavám padesáti let poskytnout finanční dar. „Z letošního městského rozpočtu poskytneme Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje individuální dotaci ve výši jeden milionu korun, a to na vybudování multifunkčního sportoviště," dodává českolipská starostka.

Ve čtvrtek se na českolipské požární stanici konaly oslavy padesáti let fungování profesionálního hasičského sboru v České Lípě. Zatím je vše ve fázi příslibu. Hasiči budou mít spoluúčast na výstavbě hřiště ve stejné výši jako město. Sportoviště by mělo být multifunkční, aby se na něm dalo trénovat více sportů. „Hřiště bude napojené v zadní části areálu naší stanice. Určitě se ale ještě dohodneme přímo s městem, nebráníme se tomu, aby hřiště mohli využívat i jiné subjekty, ať už dobrovolní hasiči, nebo kdokoliv jiný," informuje Zdenka Štrauchová, krajská mluvčí hasičů.

„Měla by tam být dvoukruhová dráha a součástí by měla být i náběhová dráha na dosud využívanou požární věž, kde hasiči trénují," popisuje podobu budoucího hřiště ředitel českolipských hasičů Jan Málek. Na multifunkčním hřišti by si hasiči mohli zahrát týmové, ale i individuální sporty jako například tenis nebo nohejbal.

Hasičům hřiště dost chybělo. Denně mají dvouhodinový trénink fyzické přípravy s tím, že pokud jim to počasí dovolí, rádi trénují i venku, kde mají například horolezeckou stěnu. „Hřiště přispěje k zlepšování fyzičky. Každý rok hasiči podstupují zkoušky tělesné zdatnosti, kde například musí uběhnout nějaký úsek do určitého limitu, a další disciplíny, nyní se na ně budou moci připravit na vlastním hřišti," dodává Zdenka Štrauchová.

Čtyřicítka hostů

Na čtvrteční oslavy 50. výročí sboru přijalo pozvání asi čtyřicet hostů. Mezi nimi byl i náměstek generálního ředitele HZS ČR brigádní generál František Zadina, krajský ředitel HZS Libereckého kraje plk. Luděk Prudil či senátor Jiří Vosecký. Nechyběli ani zástupci vedení z libereckého Krajského ředitelství a ostatních územních odborů hasičských záchranných sborů Libereckého kraje.

„V úvodní části si hosté připomněli historii vzniku sboru, první požární zbrojnici a nelehké kroky vedoucí k výstavbě nové stanice v ulici Karla Poláčka," uvádí tisková mluvčí českolipských hasičů Zdenka Štrauchová.

František Zadina společně s krajským ředitelem Luďkem Prudilem předal zásahovým hasičům pamětní stužky a popřáli jim mnoho dalších odsloužených let.

Minutou ticha také přítomní vzdali čest památce hasičů, kteří zahynuli při výkonu služby v České Lípě. V roce 1992 to byl velitel útvaru Karel Vacek, který zemřel při požáru kravína v Chotovicích. V roce 2007 zahynul hasič Dušan Lipovský při odstraňování následků orkánu Kyrill v obci Slunečná na Českolipsku.

HISTORIE SBORU• Již v roce 1961 se v České Lípě začaly uskutečňovat první kroky ke zřízení hasičských jednotek s placenými hasiči. V dubnu 1962 nastoupil k jednotce první hasič z povolání a do konce uvedeného roku další čtyři. V roce 1964 již sloužili dva hasiči na směnu. Stále se však jednalo o dobrovolný sbor s placenými hasiči.

• Počátkem roku 1965 komise ministerstva vnitra vypracovala posudek a 1. července 1965 vznikl Okresní Veřejný požární útvar v České Lípě. Ten sídlil ve zbrojnici dobrovolných hasičů v Havlíčkově ulici č. p. 423.

• Již od počátku byla snaha tento objekt neustále pomocí píle a dobrovolných prací hasičů zvelebovat a rozšiřovat. Vzhledem k nedostatečným prostorám, které nevyhovovaly potřebám útvaru, se již v roce 1968 řešilo jeho zrušení a výstavba nového areálu.

Ve čtvrtek se na českolipské požární stanici konaly oslavy padesáti let fungování profesionálního hasičského sboru v České Lípě. • První studie nové budoucí požární stanice pochází z roku 1974, další z roku 1978. Ve studiích se uvažovalo o výstavbě v městské části Lada, v polích směrem na Zákupy, dále o přestavbě stávajícího areálu v Havlíčkově ulici

• Až v roce 1996 byla odsouhlasena současná varianta, výstavba objektu požární stanice na okraji města, u silnice č. I/9 ve směru Česká Lípa Zahrádky.

• Koncem roku 1997 se začalo pracovat na podkladech k urbanistické studii nové požární stanice. V roce 1999 vznikla projektová dokumentace a bylo vydáno stavební povolení.

• Výstavba sídla v ulici Karla Poláčka začala na konci roku 2001. Objekt má 2 886 m2 zastavěné plochy s 22 435 m2 obestavěného prostoru. Administrativní část objektu je třípodlažní, prostory výkonu služby jsou dvoupodlažní. Na stanici je 8 garážových stání, které umožňují parkování dvou cisteren za sebou. Na budovu plynně navazuje cvičná požární víceúčelová věž, která je zároveň dominantou požární stanice.

• Po problémech s dodavatelem stavby bylo dílo v roce 2004 dokončeno a dne 4. listopadu zde hasiči zahájili provoz.