Je tomu bezmála rok, kdy se novoborští dobrovolní hasiči rozhodli zorganizovat nefinanční humanitární sbírku na pomoc povodní postiženým obyvatelům Olomouckého kraje, jejíž výtěžek putoval do jedné z nejvíce zničených obcí, do Bernartic.

Bohužel po roce se tragická situace opakuje a proto se Sbor dobrovolných hasičů v Novém Boru v přímé koordinaci s Diecézní charitou ostravsko-opavskou a společností ADRA, rozhodl ke stejnému kroku a vyhlašuje humanitární materiální sbírku.

Od středy 19. května zatím do soboty 22. května vždy od 15.00 do 19.00 hodin mohou občané Nového Boru, ale i okolí, přinést své dary na Náměstí Míru a předat je přímo do rukou hasičů, kteří se ve spolupráci s Diecézní charitou postarají o jejich dopravu a určení do konkrétní obce na Ostravsku.

Příspěvky do sbírky může ale veřejnost nebo firmy nosit i během dne přímo do novoborské hasičské zbrojnice v ulici G. Svobody, a to každý den od 7.00 do 15.00 hodin od středy 19. do soboty 22. května.

Na základě aktuálních informací z oblasti patří mezi nejdůležitější a nejpotřebnější věci zejména balená voda, hygienické potřeby, ručníky, deky, nové prádlo a trvanlivé potraviny. Dále pak také úklidové a desinfekční prostředky, rukavice, utěrky, hadry, gumáky a zejména nářadí jako jsou lopaty, hrábě, motyky, kbelíky, kolečka a další.

„Předem děkujeme spoluobčanům a firmám za projev solidarity a sounáležitosti, kterou již fantastickým způsobem prokázali v loňském roce při pomoci Jeseníkům. Svou pomoc již v tuto chvíli přislíbil například občanský spolek Boráci Borákům a další organizace a firmy,“ říká za novoborské hasiče David Sobotka.