Přesně dnes uplynulo 150 let od založení dobrovolného hasičského sboru v Novém Boru. Oslavy se chystají na tuto sobotu a budou ve velkém stylu.

Na návštěvníky čeká přehlídka, ukázky techniky a zásahů jejich profesionálních kolegů a desítek dobrovolných hasičských sborů z Čech i zahraničí, policistů, záchranářů, vojáků nebo třeba i jízdní jednotky pražských strážníků. V bohatém programu, který proběhne u Crystalexu, nechybí hudba všech žánrů, tanec, ohňová show a ohňostroj.

Koně i armáda

Na svůj velký den pozvali novoborští hasiči na 35 sborů z Čech, Moravy, Slezska, Německa, Bavorska a Polska, Policii ČR, záchranáře i armádu nebo vězeňskou službu. Městská policie hlavního města Prahy přiveze i svou koňskou jednotku a prezentační autobus. „Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost vidět v akci unikátní mechanismus, který naší republice závidí celý svět, a který již tolikrát prokázal svou oddanost, odvahu a záchranářské umění," upozorňuje David Sobotka, starosta SH Nový Bor a hlavní organizátor slavností.

Oslavy odstartuje Spanilá jízda všech složek s technikou, která vyjede z autobusového nádraží v 9 hodin. „Vrcholem bude společný záchranný zásah na správní budovu sklárny Crystalex, který následně předvedeme i v retro podobě," dodává David Sobotka. Bavit se lidé budou také u vystoupení jak místních hudebních a tanečních skupin a spolků, tak také u hudebních hostů zvučných jmen.

Na své si tak přijdou příznivci romské hudby, cimbálovky, dechovky, country, dixielandu, bubenického umění, rocku, reagge, punkrocku, mažoretek, společenského a moderního tance, ale také fire show a ohňostroje. Celým dnem bude diváky provázet trenér české národní reprezentace v akrobatických skocích a moderátor televizních přenosů a významných sportovních akcí Lukáš Vokatý, partnerkou mu bude televizní moderátorka Veronika Farářová.

Záštitu nad Novoborskými hasičskými slavnostmi převzal ministr vnitra Milan Chovanec, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a generální ředitel HZS České republiky Drahoslav Ryba.

„Slavnosti pořádáme také ve spolupráci s Nadací policistů a hasičů, která pečuje o pozůstalé a zraněné z řad policistů a hasičů. Právě nadace je dalším významným oslavencem, jelikož právě letos uplyne 15 let od jejího založení. Novoborští hasiči ji aktivně podporují při každé své akci od roku 2007, kdy uspořádali velkolepé slavnosti, připomínající tehdejší výročí 140 let od svého založení," dodává David Sobotka s tím, že významným partnerem je sklářská společnost Crystalex, která jim poskytla prostor na uspořádání slavností ve vnějším areálu firmy.

Program oslav 150. výročí založení SDH v Novém Boru.Zdroj: SDH