Neoficiálními maskoty Jezvé se v poslední době stala čapí rodinka, sídlící na nepoužívaném komíně u místního kostela. Láska místních nadšenců ke stěhovavým opeřencům neunikla ani doktoru Miroslavu Čerbákovi (na fotografii). Významný lékař, mimo jiné šéf lékařského konsilia bývalého prezidenta České republiky Václava Havla, zapůjčil svou sbírku vlastnoručně pořízených fotografií jezvéckým nadšencům Martinu Šimončičovi a Petru Fletcherovi.

19. ročník Noci s hvězdami se již potřetí uskutečnil na vyhořelém zámku Zahrádky.
Hvězdy zámku přispěly téměř padesát tisíc korun

„Pan doktor mi fotky přivezl s tím, že jinak by je prý musel schovat pod postel,“ říká Martin Šimončič, který s kolegou následně uspořádal venkovní výstavu Ze života čápů před svou hospodou Hasičárna.

Oblíbené místo narkomanů v českolipském městském parku.
Městský park je rájem narkomanů

Čerbákovy fotografie v minulosti zdobily mimo jiné porodnici. „Říká se, že čápi nosí děti. Zde se to potvrdilo, protože do roka většina sester otěhotněla,“ říká se smíchem Čerbák.
Na odhalení souboru fotografií se do Jezvé přijel podívat i bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra nebo současná radní Libereckého kraje Jitka Volfová. O dalším osudu rozsáhlé sbírky se nyní jedná. „Hledáme pro fotografie nějaké hezké, trvalejší místo,“ dodává Martin Šimončič.