Rozdávali medaile, ministr třásl každému rukou a děkoval za obětavost, kterou projevili při nedávných povodních. Určitě si ji všichni zaslouží. Velká sláva se odehrála v úterý odpoledne v Turnově.

„Sáhli jsme do ministerských peněz. Nikdy nebudeme šetřit na těch, kteří nasazují vlastní životy pro záchranu lidí,“ uvedl ministr vnitra Radek John na setkání.

Dvacet profesionálních hasičů obdrželo v úterý odpoledne vyznamenání z rukou ministra vnitra Radka Johna, generálního ředitele Hasičského záchranného systému Miroslava Štěpána a policejního prezidenta Oldřicha Martinů s poslancem Petrem Skokanem.

Ti zároveň v Turnově předali finanční odměny pětačtyřiceti členům policie a hasičských sborů z Libereckého a Ústeckého kraje za to, že nasadili vlastní životy při záchraně lidí postižených letošními povodněmi a jejich majetku.

Slov díků nebude nikdy dost

„Zásluhy samozřejmě nelze nikomu upírat, ale i mně bylo divné, že tam nejsou všichni,“ poznamenal Skokan. O úterní akci se dozvěděl náhodou hodinu předem od novinářů při akci v Zákupech. „I když mě nikdo nepozval, tak jsem tam jel,“ dodal poslanec a exhejtman Libereckého kraje.

O mnoho razantněji se vyjádřil současný hejtman Stanislav Eichler: „Já být Zajíčkem, tak abdikuji. I za to, že byl při povodních v lázních a ne u lidí.“ O předávání medailí ví jen z doslechu.

„Mělo to být jen resortní setkání, a tedy i bez médií. Uspořádat jej jsme dostali nařízeno shora,“ hájí se ředitel krajských hasičů Josef Zajíček. Kdyby tušil, že se z toho stane politické kolbiště, podnikl by patřičné kroky. Šlo především o ocenění hasičů, kteří nejen neúnavně zasahovali, ale současně jejich majetek poničila voda.

„Snažili jsme se jim finančně pomoci. Domy neměli pojištěné,“ vysvětlil Zajíček. Jej naopak překvapilo, že se o úterní akci dozvěděli novináři. Ministerstvo si přálo, aby to byla úzce rezortní akce.

Proč bylo setkání právě v Turnově

Hejtmanovi Eichlerovi přijde divné, odměňovat hasiče v místě, kterého se povodně vůbec nedotkly. Tedy v Turnově. To vysvětlil šéf krizového štábu a náměstek Josefa Zajíčka Roman Hlinovský: „Každá taková akce potřebuje reprezentativní prostory a ty v Liberci nejsou. Navíc Turnov je na trase z Prahy.“ Navíc disponuje i vhodným parkovištěm.

Právě nepřítomnost šéfa krizového štábu Romana Hlinovského na slavnostní akci v Turnově hejtmana Eichlera překvapila: „To mě zarazilo. Právě on měl největší podíl na odstraňování povodňových škod a odvedl nejvíce práce.“ Je mu líto, že Hlinovského podíl tak neměl šanci zaregistrovat ani ministr John.

Setkání připravují, ale v klidu

Mezi zasahujícími při povodních byli na výzvu profesionálních hasičů například i potápěči se Snakesubu. Operovali v den velké vody v Chrastavě a doslova rvali z vody lidi do bezpečí. „Je nám to líto, že zatím nikdo nepřišel a neřekl aspoň ´Chlapi, dík´. Nám o peníze nejde,“ konstatoval potápěčský instruktor Jaroslav Kočárek.

„Doufám, že s hejtmanem nalezneme na toto téma společnou řeč a setkání se zasahujícími složkami připravíme,“ navrhuje ředitel hasičů Zajíček s tím, že hlava kraje pochopí, že nešlo o jeho akci, ale akci ministerstva. „Došlo k nedorozumění v komunikaci,“ míní Zajíček.

Se všemi se setkat prostě nejde

Nelze ale pozvat všechny, kteří přiložili ruku k dílu. „Vždycky musíte vybrat nějaký reprezentativní vzorek,“ vysvětluje Roman Hlinovský, jehož sváteční uniformu už pár medailí zdobí. Každý den při povodních zasahovalo třeba tisíc hasičů. O řadě jednotlivých lidských příběhů se ani vedení hasičů nemá šanci dozvědět.

„Ocenění není o konkrétním Honzovi nebo Tomášovi, kteří byli tam a tam, ale o celé sehrané instituci, která pracuje jako tým,“ poznamenal Hlinovský. Jak poděkovat všem je otázka technických možností.

„Určitě se s hejtmanem umíme dohodnout na prostorách i formě. Třeba po Kyrillu jsme vyrobili děkovné listy,“ uzavřel šéf krizového štábu a náměstek ředitele krajských hasičů.