„Za to, že něco tak ojedinělého a náročného pořádá a organizuje, si město Nový Bor zaslouží pomoc." To jsou slova hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, směřující do Nového Boru a k blížícímu se Mezinárodnímu sklářskému sympoziu IGS 2015, které v Novém Boru a okolí proběhne v prvních čtyřech říjnových dnech.

O seriálu Vstříc k Mezinárodnímu sklářskému sympoziu IGS 2015 směřuje a hledí letní seriál, který v Českolipském deníku vychází každou středu během července a srpna. Najdete v něm zajímavosti z historie i aktuality ze zákulisí či nahlédnutí do bohatého doprovodného programu. Součástí seriálu jsou také vizitky nejvýznamnějších účastníků a hostů.

Hejtmanova slova k sympoziu mají svůj význam. Liberecký kraj se stal totiž generálním partnerem obří mezinárodní akce a hejtman Půta udělil svátku skla svou záštitu. Kraj by měl sympozium podpořit částkou 400 tisíc korun; uvolnit dotaci doporučili krajští radní, ještě ji ale za dva týdny musí schválit zastupitelé kraje.

„Podporu sympozia, a to nejenom finanční, považuji za důležitou, už jenom proto, že sklářství, Novoborsko a Liberecký kraj k sobě neodmyslitelně patří," míní hejtman. „Sklářský průmysl má za sebou hubenější období, které překonal, a dnes můžeme říci, že se tomuto odvětví daří. Jsem rád, že tak významná akce podporuje, a zviditelňuje tak tradiční řemeslo a samozřejmě také celý Liberecký kraj. Je to mimořádná akce světového významu."

Podle hejtmana je dobře, že tak prestižní akci má pod patronátem město Nový Bor a těší ho, že „jejím prostřednictvím se představí i práce významných firem regionu, ale i kus naší historie". „I proto jsem rád udělil záštitu, a jsem přesvědčen, že je potřeba podobné projekty podporovat," uvedl Půta.

„Jsem zvědavý i na exponáty z historie"

„Nesmírně mě hejtmanova morální podpora IGS 2015 těší," reagoval už dříve starosta Nového Boru a ředitel IGS Jaromír Dvořák. „Vedle finanční podpory je pro nás jako pořadatele sympozia totiž velmi důležitá právě i podpora morální a přijetí záštity hejtmanem Libereckého kraje vnímáme jako ocenění i jako výzvu."

Hejtman Půta na dotaz Deníku také přiznal, že ho na sympoziu sklářů láká to, že opět uvidí něco nového. „Těším se na avizované novinky a práci sklářů nejen věhlasných jmen, vždyť má na sympoziu představit svou tvorbu na sedmdesát umělců," vysvětlil Půta. „Zřejmě jako většina příznivců jsem také zvědavý na exponáty z historie IGS, které se podařilo zapůjčit díky firmě Ajeto a úsilí řady dalších nadšenců. Jistě bude k vidění celá řada krásných děl významných sklářů. Bude to mimořádná podívaná."

Preciosa má na IGS dvojí poslání

Druhým generálním partnerem sympozia bude Preciosa Lighting z Kamenického Šenova, která tak v rámci IGS 2015 bude vystupovat ve dvojím postavení. Je totiž jedním ze spolupořadatelů, a plní tak všechny úkoly, jež jsou v oblasti organizační i finanční kladeny na pořadatele. „Mimo to však IGS 2015 významně finančně podporuje a to včetně společných aktivit jako jsou propagace a oficiální společenské akce či kulturní program sympozia," objasnila Alena Forgáčová ze sekretariátu IGS 2015.

Preciosa pozvala světově známé osobnosti a vyhlíží experimenty Davida Černého

Kamenický Šenov - Jsou jedním z jedenácti spolupořadatelů a současně generálním partnerem, který poskytuje podporu společným kulturním aktivitám, konkrétním událostem i odborné vzdělanosti. To je úloha společnosti Preciosa Lighting z Kamenického Šenova, které se zhostí během Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2015.

Eva JiřičnáFirma, která nedávno přejmenovala okolí své šenovské fabriky na Crystal Valley (Křišťálové údolí) a otevřela unikátní inovativní laboratoř, se na sympozium připravila opravdu velkoryse. Na největší šenovské sklářské huti chystá během sympozia setkání věhlasných jmen. Potká se tu mimo jiné světově proslulá britská architekta a designérka českého původu Eva Jiřičná s Jiřím Pelclem, významným domácím designérem a někdejším rektorem Vysoké školy umělecko-průmyslové.

Pelcl je ve sklárnách jako doma, například jeho soubor nápojového skla Vicenza, vyráběný novoborským Crystalexem, získal v roce 2006 Národní cenu za design.

Během sympozia bude v Preciose také tvořit jeden z nejvíce mediálně známých domácích umělců, sochař a autor mnoha provokativních instalací David Černý. Ze Slovinska přijede do Crystal Valley také držitelka místního národního ocenění „Designér roku" Tanja Pak a také korejská umělkyně Yeun-Kyung Kim. Chybět nebude ani ikona a matador českého skla, v Šenově zdomácnělý René Roubíček.

„Každý z umělců bude na huti pracovat v týmu, a to vždy ve spolupráci se studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Kamenický Šenov," popisuje šéfdesignér společnosti Preciosa Lighting Jaroslav Bejvl ml. „Součástí naší podpory projektu IGS je také vlastní komunikační platforma na webu www.preciosa-igsym-posium.com, která obsahuje informace o programu IGS i profily osobností, se kterými spolupracujeme."

Slovinská designérka roku přijela kvůli IGS už nyní, chce se připravit

Kamenický Šenov - Mezinárodní sklářské sympozium IGS 2015 proběhne až na začátku října, ale někteří z účastníků se na svátek skla připravují už nyní. Právě kvůli IGS přijela v těchto dnech až ze Slovinska významná designérka Tanja Pak. Držitelka slovinského národního ocenění Designér roku je na Novoborsku od pondělí a stráví tu celý týden. Nejvíc času chce věnovat přípravě na huti společnosti Preciosa Lighting.

Pak se v pondělí na Novoborsku sešla a poobědvala s Jiřím Pelclem, o den později navštívila Sklářské muzeum v Novém Boru. Dnes, zítra a pozítří bude během dopoledne pracovat na huti v Preciose. Odpoledne chce věnovat prohlídkám okolí Nového Boru a Kamenického Šenova.

Tanja Pak v současné době působí jako profesorka na Univerzitě výtvarného umění a designu v Lublani. Její vášní jsou prostorové instalace velkého měřítka a mezi její nejčastější náměty patří voda, a to od lidských slz přes bubliny ve vodě až po bílé mraky.

Kromě velkých instalací zaznamenala slovinská umělkyně mimořádný úspěch také coby designérka užitných předmětů. Soustředí se nejen na účel jednotlivých předmětů, ale i na pocity, které jsou spojené s jejich užíváním.

V Lublani také založila rovněž první a dosud jedinou slovinskou galerii zaměřenou na sklo. V Galerii Glesia po boku její stálé expozice vystavují zavedení umělci z různých částí světa.

Sama Pak své práce vystavuje ale také sólově i na skupinových výstavách po celém světě.

Vizitky účastníků IGS 2015
Stanislav Müller
• na IGS 2015 míří v roli tvořícího umělce, ale také coby performan, při zahájení výstavy IGS History totiž představí svůj velký projekt Mirrorman (Zrcadlový muž), se kterým už navštívil mnoho festivalů současného umění a divadla
• je absolventem VŠUP, sklářského ateliéru prof. Vladimíra Kopeckého
• často tvoří společně se svou ženou Radkou, se kterou od roku 2012 působí na Toyama Institute of Glass Art v Japonsku, kde navazuje na působení předchozích často s Novoborskem spojených profesorů jako Vladimír Klein či František Janák
• maluje také obrazy a poslední novinkou jsou intarzované obrazy vytvářené ze staniolových fólií

Studio Dechem
• Michaela Tomíšková a Jakub Janďourek, kteří se skrývají za značkou Dechem, budou patřit mezi největší domácí hvězdy sympozia, jsou to totiž úřadující vítězové zatím posledního ročníku Czech Grand Design a nositelé titulu Grand Designér roku
• ani Michaela ani Jakub nepocházejí ze sklářských rodin, ale sklo se oběma podle jejich slov stalo fascinací na celý život
• seznámili se při studiu Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru, Jakub sem nastoupil coby absolvent oboru dějiny umění Filozofické fakulty UK a sklo ho tak zaujalo, že se do Nového Boru přestěhoval, Michaela po studiích v Novém Boru absolvovala studium produktového designu na VŠUP