Názor na těžbu uranu či boj s nezaměstnaností chtěli v pátek slyšet od hejtmana Libereckého kraje Martina Půty obyvatelé Mimoně. Veřejnou besedou v kulturním domě vyvrcholila celodenní návštěva nejvyššího představitele kraje, který v Mimoni zavítal na místní gymnázium, do domova důchodců nebo do provozovny jatek.

Těžba není východiskem

Podvečerní debaty se zúčastnila asi třicítka lidí. Po několika minutách ztratili posluchači ostych a začali klást otázky. Na přetřes přišla mimo jiné těžba uranu nebo hrací automaty ve městech. „Nezaměstnanosti by tu pomohlo i obnovení těžby uranu, ale nejsem zastáncem chemické těžby," zdůraznil ve své otázce jeden z příchozích, pan Honc.

Hejtman uvedl, že se sice těžbě nebrání, ale souhlasil by v případě, že bude použita vhodná technologie, která nezničí životní prostředí. „Těžba podle mého názoru není východisko v době, kdy pětadvacet procent elektřiny vyvážíme," podotkl Martin Půta.

Při diskuzi o hracích automatech se hejtman nepostavil přímo na stranu odpůrců. „Jsem pro vymezení zón bez hracích automatů, ale ne pro úplný zákaz. Pokud už člověk musí hrát, pojede stejně hrát jinam, ale jsou místa, kde by automaty rozhodně neměly být," sdělil svůj postoj Martin Půta s dotazem na vedení mimoňské radnice, jak je to s automaty ve městě. „Vyhláškou máme upraveno, jak daleko například od škol smí být umístěna herna," doplnil starosta František Kaiser.

Nechyběly ani otázky na jeden z největších problémů, který trápí nejen Mimoňské, ale celý region a kraj. „Co může kraj dělat s nezaměstnaností?" zeptala se jedna posluchačka, která připomněla myšlenku bývalého hejtmana Petra Skokana, který sliboval vybudovat průmyslovou zónu. „Kraj nemůže vytvořit pracovní místa. Jediné, co můžeme dělat, je hledat investory, kteří by sem přišli," vysvětlil Martin Půta.

Zdůraznil také, že by raději uvítal několik menších podnikatelů, kteří by byli schopni nabídnout třeba jen několik desítek pracovních míst, než gigantické projekty, které když po čase odejdou či zkrachují uškodí oblasti mnohem více.

Diskuse se rozhořela také kolem prodaných pozemků pod zříceninou hradu Ralsko. Tady se ujal slova starosta Mimoně, aby vysvětlil postoj obce. „Snažili jsme se, aby k prodeji nedošlo, ale protože kopec neleží v katastrálním území města Mimoň, ale Ralska, neměli jsme tolik možností," řekl František Kaiser.

Spory s Ralskem nejsou vítané

Díky jeho vysvětlení vyplula na povrch i novinka, o které, jak se zdálo, mnozí občané neměli tušení. „Dalším důvodem proč jsme se nevměšovali do záležitostí Ralska, je, že se pokoušíme stát se obcí s rozšířenou působností. Aby náš úřad mohl vydávat třeba občanské průkazy, musíme mít spádovou oblast minimálně patnáct tisíc obyvatel. Momentálně díky dobrým sousedským vztahům jsme na osmnácti tisících a nemůžeme si dovolit mít s městem jako je Ralsko nějaké spory," vypočítal starosta Mimoně přínos pro obyvatele.

Další téma, co přítomné zajímalo, je případná těžba písku místním podnikatelem Vladimírem Grösserem. „Tento podnikatel nejdříve musí kraji zaplatit dluh za vytěžený les a pak bude muset stejně jednat nejen s krajem, ale i s vojenskými lesy, kterých se to týká," odpověděl hejtman.

Závěrem besedy padla otázka na ukončení uzavírky Husovy ulice. Termínu, kdy by se silnice měla opět otevřít, moc místních nevěří. „Stavba bude dokončena v termínu. Sejdeme se osmnáctého listopadu, tady na kruhovém objezdu," ujistil účastníky Martin Půta.