Mezi starosty ostatních měst a obcí totiž ve středu vyvolala rozruch nepodložená informace o tom, že nabídku na zisk akcií nemocnice mohou využít i další města a obce ležící ve spádové oblasti nemocnice.

„Nabídku jsme v tuto chvíli učinili pouze České Lípě. Považuji za logické, že se nejprve obracíme na město, ve kterém nemocnice sídlí, a teprve poté, se můžeme obrátit na další města a obce," řekl hejtman Martin Půta.

Akcie může Česká Lípa získat buď odkoupením části akciového podílu kraje, nebo přes navýšení základního kapitálu vkladem majetku, či kombinací těchto postupů. Krajští právníci se kloní k tomu, aby Česká Lípa odkoupila jednu kmenovou akcii, stala se akcionářem a pak upisovala nové akcie a navýšila svůj podíl.

Starostka České Lípy Romana Žatecká už dříve prohlásila, že českolipská radnice je připravena se nabídkou kraje zodpovědně zabývat.

„Musíme však vědět, že vstupujeme do organizace v dobré finanční kondici, jejíž majitel počítá s rozvojem do budoucna," řekla starostka. S tím, že Liberecký kraj nyní oslovuje se svou nabídkou „jen" Českou Lípu nemá problém druhé největší město Českolipska, Nový Bor. „Já se domnívám, že prioritně má přijít nabídka České Lípě. Nemocnice leží v jejím katastru a spolupráce s městem je nutná. A v další fázi mohou města a obce, které tam spádově patří, uvažovat o nějaké spolupráci," řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Nový Bor: Dotýká se to všech lidí

Kdyby měla padnout nabídka i pro další města, souhlasí novoborský starosta s tím, co zaznělo na setkání starostů, že tato nabídka by musela být velmi konkrétní. „Muselo by být jasné za jakých podmínek, co by to znamenalo, jakým způsobem by se města stala akcionáři. Z našeho města máme zkušenost, že co si sami neuděláme, to nemáme, i z tohoto pohledu by se to mělo posuzovat. Prosazovat by se také měly potřeby lidí. Ať chceme nebo ne, tak se to dotýká všech lidí, kteří na Českolipsku žijí," doplnil novoborský starosta.

Česká Lípa nemá v tuto chvíli ani zástupce v orgánech společnosti. Město přitom v posledních letech nemocnici přispělo třeba na vybudování rodinných pokojů a zřízení babyboxu.

„Za posledních pět let věnovala Česká Lípa krajské nemocnici téměř dva miliony korun a poskytla i bezúročnou půjčku na předfinancování dotovaných projektů," řekla starostka Žatecká.

Nabídku na koupi nemocniční ubytovny dali čtyři zájemci

Česká Lípa - Čtyři zájemci podali Nemocnici s poliklinikou v České Lípě nabídku na koupi nemocniční ubytovny a rozlehlých pozemků v nemocničním areálu, které nemocnice k ničemu nepotřebuje.

Mezi nabídkami je například ta od uzavřeného investičního fondu TTP Invest českolipského podnikatele Tomislava Procházky. Ten už dříve svůj zájem o koupi ubytovny potvrdil.

Nabídku podala také společnost OD Andy českolipského podnikatele a spoluzakladatele koaličního hnutí Uděláme pořádek v České Lípě Vladimíra Vladimirova.

Jak Procházka, tak Vladimirov shodně upozornili, že je nezajímají rozlehlé pozemky v areálu nemocnice, ale výhradně ubytovna. Nemocnice ji ale nabízí pouze v jednom balíčku i s pozemky.

Nejvyšší nabídku předložil a tedy potencionálním kupcem ubytovny je ale ostravský podnikatel Martin Konečný, který nabídl bezkonkurenčně nejvyšší cenu: 18 milionů korun, zatímco nabídky dalších tří zájemců se pohybovaly v rozmezí mezi 13,5 až 14 miliony.

Na doporučení dozorčí rady ale nemocnice prodej ubytovny zatím pozastavila a pozemky bez ubytovny nabídla městu Česká Lípa, které se zatím nevyjádřilo.

„Pokud město nabídku zamítne, požádáme valnou hromadu o schválení prodeje (ubytovny a rozlehlých zatravněných pozemků pozn. red.) nejvyšší nabídce," řekl Jaroslav Kratochvíl, generální ředitel NsP.