Hotel, lávka pro cyklisty, dekontaminační stanice, roubenky nebo plážová kavárna? Letošní finálová patnáctka soutěže Stavba roku Libereckého kraje 2013 je nadmíru pestrá. Českolipsko má v tradiční anketě dvě želízka.

O hlasy odborníků i laické veřejnosti bude bojovat v září otevřená Neutralizační a dekontaminační stanice ve Stráži pod Ralskem. Šestnáct stavebních a inženýrských objektů tvoří komplex pro likvidaci následků chemické těžby uranu. Složitá technologie za 1,3 miliardy korun pomůže vyčistit více než 100 tisíc tun kontaminované podzemní vody ročně.

K vodě má blízko i druhá stavba z Českolipska, která se dostala do finále devátého ročníku soutěže. Tou je dostavba hotelu Port na břehu Máchova jezera v Doksech, u které se architekti inspirovali atmosférou a kvalitou období počátku 30. let 20. století v architektuře a společnosti.

O Ceně Sympatie bude i letos rozhodovat sami obyvatelé Libereckého kraje. Pomocí kupónu v Měsíčníku Liberecký kraj (vydání pro červenec – srpen 2013) nebo prostřednictvím internetového hlasování na webových stránkách http://www.stavbarokulibereckehokraje.cz/ můžete poslat svůj hlas jedné z patnácti staveb a návrhů.

Vyhlášení se bude konat 18. září na konferenci Stavební fórum.

Nominace 2013:

1. Neutralizační a dekontaminační stanice NDS 10, Stráž pod Ralskem

2. Přístavba městského bazénu, Liberec

3. Zdravotní středisko Mníšek

4. Rekonstrukce a dostavba hotelu PORT, Doksy

5. Výstavba nové mateřské školy v Raspenavě

6. Lávka Semily - „Cyklostezka - Z údolí Jizery do údolí Bobru"

7. Löblova vila, Jablonec nad Nisou

8. Čistá Jizera - odkanalizování největších měst okresu Semily

9. Revitalizace Rochlice, Liberec

10. Budova L, Technická univerzita v Liberci

11. Rekonstrukce a dostavba Liberecké výšiny

12. Komplex roubených staveb Černá, Lomnice nad Popelkou

13. Výstavba 24 poloroubených chalup ve Vysokém nad Jizerou

14. První dům

15. Caffé all orizzonte