Na skalním hradě ve Sloupu v Čechách se činí horolezci. V posledním květnovém týdnu tady začala oprava zříceného skalního masívu. K havárii, způsobené erozí, došlo na podzim roku 2013. Pád skály poškodil také zeď na horním ochozu přímo pod známou sochou poustevníka.

„Kromě oprav poškozeného místa se s použitím horolezecké techniky zabezpečuje celé nároží pod glorietem, pracovníci odborné firmy také provádějí několik metrů hluboké vrty, do nichž vkládají kovové armatury k ukotvení skály. K odvedení dešťové vody mimo skálu bude navíc do zdiva instalován zvláštní chrlič," říká správce a nájemce sloupského hradu Ivan Volman.

K poškozenému místu se lze dostat jen za pomocí horolezecké techniky.Naváží zedníci

Zastupitelstvo obce vybíralo firmu na opravy ze tří dodavatelů, kteří předložili své nabídky. Vyhrála chomutovská firma, která se specializuje na zabezpečování skalních masívů.

Pracovníci firmy mají dlouholeté zkušenosti s touto specializovanou činností. V minulém roce prováděli náročné práce například při sanaci skal v labské soutěsce poblíž Velkých Žernosek na Litoměřicku nebo zabezpečení známé přírodní památky Granátová skála v jihočeském Táboře.

Po skončení zabezpečovacích prací chomutovské horolezce vystřídají zedníci a další pracovníci, kteří už z minulých let mají zkušenosti s opravami stavebních částí hradu. „Předpokládáme, že vše by mělo být hotovo do konce června. Naší snahou je, aby návštěvníky během prohlídky opravy omezovaly co nejméně. Než práce skončí, bude pro veřejnost uzavřen pouze malý ochoz u rozária a gloriet se sochou poustevníka," dodává správce hradu.

Marie Čcheidzeová