Moderní hotelový komplex s parkovištěm místo starého hotýlku vybudovaného z původních šaten. Takovou představu o modernizaci má do budoucna vedení společnosti Aquapark Staré Splavy s.r.o. Proti se však ostře postavili místní lidé. Jejich nesouhlas ve čtvrtek podpořili i dokští zastupitelé a záměr výstavby hotelu na hlavní pláži ve Starých Splavech smetli ze stolu.

Podle provozního společnosti Aquapark Staré Splavy s.r.o. Radka Vyštejna je však provoz areálu v tomto stavu dlouhodobě neudržitelný. „Hotel na pláži je postavený ze šaten, absolutně neodpovídá současným standardům ubytovacích zařízení. Pokud ho neopravíme, budeme ho muset do dvou let zřejmě zavřít," řekl Radek Vyštejn.

Parkovali by v lese

Areál aquaparku leží přímo na hlavní pláži ve Starých Splavech. Návštěvníkům nabízí hned několik zajímavých vodních atrakcí, dvě skluzavky, bazén, šlapadla a prolézačky pro děti. V areálu se nachází také hotel, pizzerie a bar s celoročním provozem. Stávající malý Hotel na pláži by společnost Aquapark Staré Splavy chtěla nahradit novým komplexem se zhruba stovkou lůžek a také parkovištěm pro přibližně 60 aut, které by bylo schované v lese.

„Parkoviště by velmi výrazně pomohlo zlepšit situaci ohledně nedostatku parkovacích míst ve Splavech, kde je jen jedno centrální parkoviště. Návštěvníkům se tak často stává, že špatně zaparkují a auto jim odtáhnou. Navíc stavbou hotelu by v obci vznikla nová pracovní místa. Do Splavů by se natáhli další turisté, kteří do starého hotelu, který máme nyní, prostě nepojedou," zdůraznil Radek Vyštejn.

Proti záměru však už od začátku bojují místní. Organizují petici, kterou podepsala téměř tisícovka lidí. Více než polovina z nich jsou však turisté, místních je na ní podepsaných asi tři sta.

Hrají o pozemek

„Postavit hotel na Jarmilině skále na splavské pláži je prostě zvěrstvo. Navíc by se kvůli parkovišti musel vysekat velký kus lesa. Absolutně tedy nesouhlasíme s výstavbou hotelu. Nechceme na pláži ve Starých Splavech nic měnit," uvedl Jaroslav Ježek, předseda petičního výboru.

Nesouhlasné stanovisko ve čtvrtek vyjádřili také dokští zastupitelé. Kromě petice přihlédli při svém rozhodování i k dalším faktorům. Tím nejzávažnějším jsou nejasné majetkoprávní vztahy.

Pozemek, na kterém chce společnost Aquapark Staré Splavy stavět, totiž patří městu, firma ho má jen dlouhodobě pronajatý. Pokud by však v budoucnu hotel na parcele společnost postavila, získala by tím podle nového občanského zákoníku, který začne platit od roku 2014, i pozemek. A tomu chce samozřejmě město zabránit.

Zastupitelé však připustili, že je potřeba diskutovat o tom, jakým způsobem se bude oblast pláže ve Starých Splavech do budoucna modernizovat.

Podnítili diskuzi

„Je pravda, že požadavky dnešních turistů jsou již náročnější než v minulosti. Bylo by tedy dobré začít se bavit o tom, zda chce město oblast okolo Máchova jezera do budoucna modernizovat a jak," podotkl zastupitel Zdeněk Krenický.

S tímto výsledkem byl Radek Vyštejn spokojený. „Šlo nám hlavně o to, podnítit diskuzi o rozvoji Starých Splavů, aby z obce stala rekreační oblast na evropské úrovni. Abychom si společně s lidmi i zastupiteli nad naším návrhem sedli a vyjasnili si, co je pro koho přípustné," doplnil Radek Vyštejn.